image
Sursa foto: API

A decedat cunoscutul jurnalist Tudor Iașcenco

A decedat cunoscutul jurnalist, fondator și director al ziarului regional „Cuvântul”, Tudor Iașcenco. Anunțul a fost făcut de directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Asociația Presei Independente (API) anunță cu nemărginită durere și tristețe despre decesul prematur și nedrept al unuia dintre cei mai buni jurnaliști din Republica Moldova – domnul Tudor Iașcenco, directorul ziarului regional independent „Cuvântul”, unul dintre fondatorii, primul președinte și membru de onoare al API, membru al Consiliului de Presă din Republica Moldova”, se arată în necrologul postat pe pagina API.

Tudor Iașcenco s-a născut la 9 iunie 1948. În 1974 a absolvit Facultatea Filologie, secţia Jurnalism a Universității de Stat din Moldova. În anul 1995, împreună cu alți colegi, a fondat la Rezina săptămânalul regional „Cuvântul” – unul din primele ziare independente din Republica Moldova. A fost un jurnalist de vocație, devotat valorilor profesiei care nu a făcut compromisuri profesionale cu autoritățile și politicienii, un luptător înflăcărat pentru adevăr și dreptate, un activist anticorupție și unul din cei mai buni jurnaliști de investigație din RM.

În anul 1997, Tudor Iașcenco, împreună cu alți șapte colegi din presa regională și națională, au fondat Asociația Presei Independente (API) și a fost președintele API pe durata mai multor mandate. A fost membru în Consiliul de administrare al Centrului de Investigații din Republica Moldova și membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, Filiala Chişinău.

A fost autor și coautor a 10 culegeri de publicistică și a obținut patru premii „Jurnalistul Anului” (1999, 2003, 2006, 2012) decernate de Clubul de Presă din Chișinău și Centrul pentru Jurnalism Independent.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: