(video) Ședința Parlamentului s-a încheiat. Greceanîi: „Ați avut o oră pauză, trebuia să veniți la timp”

După ce ieri a eșuat tentativa de examinare a candidaturii lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru, parlamentarii se întrunesc și astăzi în ședință plenară pentru a continua examinarea subiectelor de pe ordinea de zi. Printre subiecte se numără proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021 și proiectul de hotărâre privind numirea unui judecător la Curtea Supremă de Justiție. Urmăriți mai jos un live-text de la ședință.

Foto: UNIMEDIA

(16:38) Ședința Parlamentului s-a încheiat, după ce mai mulți deputați nu au revenit după pauză.

(15:30) Deputații au luat o pauză de o oră.

(15:29) Marina Tauber, supărată că Octavian Țîcu a numit Partidul Șor drept „grupare criminală”: Sunteți zero bărbat, zero istoric și aveți zero ani de acasă! Ascultați atent la mine! Încă o acuzație și mergem în judectă, până la CtEDO!

(15:23) Deputații discută aprins pe un proiect ce prevede traducerea actelor normative examinate la biroul premanent și în limba rusă. Octavian Țîcu spune că va ataca această lege la Curtea Constituțională, dacă va fi votat. Deputații socialiști spun că acest proiect nu stabilește limba de stat și nu ar trebui să stârnească așa reacții.

(14.57) Maria Ciobanu, către deputatul Vitiuc: Aveți 6 mandate de deputat, învățați limba română!

Vladimir Vitiuc: Șapte, nu șase. Aici nu se discută despre lingvistică.

(14:47) După mai multe discuții, proiectul propus de Slusari a fost totuși aprobat în prima lectură.

(14:40) Vlad Batrîncea: Cred că trebuie să retrageți acest proiect. Este unul crud. Înțeleg că vin anticipate, dar nu vă încordați atât de tare. Eu nu am iazuri și chiar nu am niciun interes, dar e clar că proiectul trebuie lucrat încă.

(14:25) Zinaida Greceanîi: Măsurările în Parlament astăzi întrec limitele. Care este mai frumos și care are ochii mai frumoși.

(14:15) Alexandr Slusari propune un proiect ce va reglementa administrarea domeniului acvatic în țară, în special relațiile dintre proprietarii de lacuri înregistrate și de diguri: Eu pot să-l retrag și să revenim cu celălalt proiect înregistrat.

Radu Mudreac, PSRM: Dacă este alt proiect, la ce dracu l-ai înregistrat pe acesta?

Slusari: Ca să mă asigur că se va exmaina, că la comisie nu a fost nimeni.

Mudreac: Nu spune minciuni, au fost la comisie memjbrii, de ce spui minciuni?

(13:54) În sală sunt 55 de deputați. În continuare se examinează ordinea de zi.

(13:52) Zinaida Greceanîi roagă deputații să vină în sală. Încă nu este cvorum, în sală sunt prezenți doar 44 de deputați.

(12:47) Deputații iau pauză până la ora 13:45. Zinaida Greceanîii: „Rog toți deputații să părăsească sala ca să fie aerisită de toate păcatele.”



(12:40) Proiectul a fost votat în prima lectură.

(12:19) În continuare, deputații examinează proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative.

(12:17) Este acceptat proiectul de hotărâre nr. 85. Astfel, termenul de activitate al Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost extins cu 45 de zile.

Zinaida Greceanîi a propus pauză la ora 12:30, iar în replică deputatul PAS, Mihail Popșoi i-a răspuns: „Dar poate la 13:00? Cineva vrea să se ducă la consultări totuși.”

(12:16) Proiectul de lege pentru modificarea Legii viei și vinului a fost cu 76 de voturi în lectura a doua.

(12:15) Amendamentele propuse de deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan nu au întrunit numărul necesar de voturi.

(12:12) 79 de deputați sunt prezenți în sală.

(11:58) Declarații privind dezacordul dizolvării Parlamentului a fost votată de 54 de deputați.

(11:41)  Alexandr Slusari: „O să vină timpul când o să răspundeți de acest ping-pong obscur cu poziționările cine e mai tare și cine mai mare în această țară, și de schimbări de poziție. Azi, noi ne ducem la aceste consultări, care cu părere de rău au fost mimate și o să spunem lucrurilor pe nume încă o dată față de doamna Sandu.”

(11:40) Alexandr Slusari: „Stimați cetățeni, eu în numele Platformei DA, cer scuze pentru continuarea acestui circ. Colegii de la PSRM, „Șor” și PAS, nu v-a ajuns circul de ieri? Nu v-a ajuns ceea ce-a fost bătaie de joc față de țară?... Voi ieri ați avut posibilitatea să puneți capătul la toată această criză, toți ați ales autocalea, unii au făcut circ cu ieșirea din țară, alții n-au vrut să voteze. Chiar propria fracțiune a încetat să voteze, iar pe urmă s-au început manipulările.

(11:32) Vasile Bolea: „În toată această perioadă, într-adevăr noi am văzut unele mișcări din ruptul capului, încercări de a dizolva Parlamentul cu fel de fel de idei năstrușnice. Cu autodizolvarea, eu mă voi gândi sau cum a spus doamna președinte, sau referendum sau anticipate. Până în final, noi am văzut două tentative de învestire a unui Guvern care în ruptul capului nu a vrut să fie învestit, noi cunoaștem cu toții, suntem martori la aceste evenimente când un candidat cu întreaga echipă spunea: „Nu votați pentru noi, noi cerem de la dumneavoastră zero voturi.” Deci, vedem cu certitudine că acest proces a fost unul mimat, nu s-a dorit să se ia un angajament ferm privind lupta în primul rând cu pandemia. Și acum, colegii vor să transforme acest parlament, toți 101 deputați în gropari, în gropari ai cetățenilor din această țară.”

(11:08) Socialiștii propun o declarație prin care deputații își exprimă dezacordul cu privire la dizolvarea Legislativului. Solicităm votul dumneavoastră pentru aprobarea proiectul de hotărâre privind declaraţia Parlamentului Republici Moldova cu privire la dezacordul dizolvării Parlamentului. Articolul 1 se adoptă declarația Parlamentului cu privire la acordul dizolvării și se comunică președintelui Republicii Moldova declarația și disponibilitatea consultărilor în vederea asigurărilor procesului învestirii Guvernului”, a declarat Vasile Bolea.

(11:08) Deputații au reluat ședința.

(10:34) Legislatorii au luat o pauză până la ora 11:00.

(10:30) Parlamentul a aprobat, în două lecturi, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021. Documentul poartă caracter tehnic. Aprobarea acestuia a fost necesară pentru a aplica noua modalitate de indexare a pensiilor începând cu 1 aprilie anul curent.

Amendamentele urmăresc ajustarea surselor de finanțare a deficitului bugetar la deficitul modificat, reflectarea alocațiilor suplimentare de la bugetul de stat pe subprograme de cheltuieli și conform Clasificației funcționale, ajustarea plafonului datoriei de stat interne.

(10:24) Platforma DA nu a votat, la fel și Partidul Democrat s-a abținut de la vot.

(10:23) Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi: „Dacă nu susținem acest proiect nu va fi nici un fel de indexare.” 

(10:22) Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari: „Am spus clar că noi mai mult nu deviem de la normele constituționale și nu votăm nici un proiect anticonstituțional... Platforma Da nu va susține din principiu acest proiect, întrucât noi strict ne conformăm de litera și spiritul constituției.”

(10:18) Petru Burduja: „Vreau să aduc la cunoștința dumneavoastră că acesta este un proiect pur tehnic și în acest context o să reamintesc de proiectul nr.66, care deja este în vigoare, acolo unde a fost vorba despre indexarea de două ori pe an a pensiilor. În acel proiect de lege au fost prevăzute sumele generale, dar nu au fost structurate pe subprograme nemijlocit, de aceea astăzi Ministerul de Finanțe este cu neputință să efectueze aceste calcule, dat fiind faptul că suntem în preajma 1 aprilie când trebuie să aibă loc calcularea acestor impozite. Reiterez, sumele care au fost reflectate în proiectul nr.66 și cele care sunt reflectate în proiectul 86 sunt absolut identice doar că ele sunt structurate și aranjate pe subcapitole așa cum se cuvine.”

(10:17) În continuare, deputații examinează proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021.

(10:16) Cu 71 de voturi, deputații au votat în lectura a doua Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

(10:12) Deputații examinează primul subiect de pe ordinea de zi.

(10:08) PSRM, Platforma Pentru Moldova și Partidul „Șor” nu vor merge astăzi la consultări cu președinta Maia Sandu din cauza ordinii de zi încărcate a Parlamentului. Șeful fracțiunii PSRM din Parlament, Corneliu Furculiță și deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber solicită președintei țării să mute consultările cu fracțiunile parlamentare pentru o altă zi.

(10:06) La ședința de astăzi sunt prezenți 84 de deputați.

(10:05) Ședința Parlamentului a început.

Urmărește live pe UNIMEDIA:

Iată ordinea de zi a ședinței de astăzi:

Autor: Anastasia Florea (stagiară)


Pub