Î.S. „Poșta Moldovei” - printre principalii dezvoltatori al comerțului electronic din Republica Moldova

Astăzi, 26 martie, Directorul general al Î.S. „Poșta Moldovei”, Vitalie Zaharia, a participat în cadrul primei conferințe dedicate facilitării comerțului transfrontalier e-TRADECON, care a avut drept scop familiarizarea producătorilor moldoveni cu instrumentele existente pentru construirea infrastructurii logistice necesare pentru realizarea circuitului național si internațional e-Commerce.

Foto: Poșta Moldovei
În cadrul evenimentului, dl Vitalie Zaharia a relatat despre eforturile și realizările Î.S. ”Poșta Moldovei orientate către modernizarea infrastructurii existente, îmbunătățirea experienței de business pentru vânzătorii și cumpărătorii on-line.

„În contextul dezvoltării comerțului electronic, Î.S. “Poșta Moldovei” în calitatea sa de Operator Național cu cea mai mare acoperire teritorială și cu cea mai diversificată gamă de servicii, este un jucător și un partener indispensabil atât la nivel național, cât și la nivel internațional, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice.

La etapa actuală, în parteneriat cu autoritățile guvernamentale din RM, dar și prin inițiativa UPU, întreprinderea își propune să realizeze planul ORE (Operation Readiness for E-commerce), scopul căruia este de a realiza conexiunea dintre orice vânzător și cumpărător din orice colț al lumii prin intermediul rețelei și serviciilor poștale oferite de Î.S. ”Poșta Moldovei” împreună cu celelalte 192 administrații poștale din întreaga lume”, a relatat Directorul Î.S. ”Poșta Moldovei”.

Astfel, în calitate de componentă cheie a comerțului electronic la nivel național și internațional, dar și prin prisma Foii de parcurs privind impulsionarea procesului de digitalizare a economiei naționale și a comerțului, ÎS. ”Poșta Moldovei” își propune să se lanseze pe mai multe dimensiuni cum ar fi:
  • Poșta ca Centrul Multifuncțional de sortare, transportare și distribuire de trimiteri poștale;
  • Poșta ca furnizor de soluții de plăți online;
  • Poșta ca agent economic autorizat;
  • Poșta ca platformă „one stop shop” (vânzare on-line a mărfurilor, platformă de e-learning)

„Urmează să furnizăm servicii integrate de colectare, depozitare, prelucrare, vămuire/devamare și transportare. Această etapă presupune implementarea unei interfețe care va corela platforma electronică a agentului economic cu pachetul de servicii poștale a Î.S. ”Poșta Moldovei”. De asemenea, vom pune accent pe Automatizarea prelucrării coletelor și procesării vamale a trimiterilor poștale prin crearea unui Centrul Multifuncțional Republican de Procesare a Poștei la care vor putea avea acces toți furnizorii de servicii poștale din țara noastră”, a spus Dl Zaharia.

Directorul Î.S. ”Poșta Moldovei” a mai specificat că odată cu obținerea licenței pentru moneda electronică, întreprinderea, în calitate de furnizor și prestator de servicii de plăți online, fără numerar, va oferi pentru clienții săi soluții și servicii financiare pentru efectuarea tranzacțiilor de vânzare/cumpărare a produselor online.
O altă acțiune întreprinsă în acest sens, este dezvoltarea conceptului unui magazin poștal electronic poșta e-shop care va oferi producătorilor autohtoni posibilitatea să plaseze produsele spre comercializare pe pagina gestionată de Poșta Moldovei, precum și crearea conceptului de poșta e – school (e-learning) care va oferi cursuri inclusiv on-line despre structura și funcționalitatea e-commerce atât pentru start-up-ri cât și pentru cei mai avansați. 

O altă componentă esențială a comerțului electronic pe care a menționat-o dl Vitalie Zaharia în cadrul conferinței, o reprezintă serviciile de livrare oferite atât furnizorului cât și consumatorului. În acest sens, Î.S. ”Poșta Moldovei” stimulează investițiile în dezvoltarea serviciului de curierat, prin demararea proiectelor de înnoirea parcului auto, de extinderea rețelei centrelor, ceea ce va permite optimizarea fluxurilor operaționale, sporirea controlului și siguranței trimiterilor transportate, precum și oferirea trasabilității în timp real a trimiterilor.
Partenerii IS ”Posta Moldovei” in realizarea acestor măsuri si dezvoltare de proiecte sunt Programul USAID Reforme Structurale în Moldova, Serviciul Vamal al RM, APP, Agenția e-Gov, MEI, BEI, WB, EBRD.


Pub