Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

26 Mar. 2021 / 13:12

Noi facilităţi pentru producătorii agroalimentari autohtoni

Parlamentul a aprobat în şedinţa de astăzi, 26 martie, un proiect de lege care vine să susţină producătorii agroalimentari autohtoni. În prima lectură au fost operate modificări la Legea cu privire la comerţul interior şi Codul contravenţional al Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat emis de Parlament, modificările presupun, inclusiv plafonarea până la 10% din preţul de vânzare al furnizorului a mărimii reducerilor comerciale oferite de către acesta comerciantului pentru desfacerea produselor alimentare. Excepţie ar urma să constituie perioada acţiunilor de marketing şi publicitate. Concomitent, se propune a fi stabilit termenul limită de 60 de zile per produs destinat desfăşurării acţiunilor de marketing şi publicitate.

De asemenea, este specificată sancţionarea faptelor de încălcare de către comerciant şi furnizor a normelor ce ţin de plafonarea reducerilor comerciale. Amenda ar urma să constituie de la 50 (2.500 de lei) la 100 de unităţi convenţionale (5.000 de lei) în cazul persoanei fizice şi de la 200 (10.000 de lei) la 400 de unităţi convenţionale (20.000 de lei) – în cazul persoanei juridice.

În opinia deputatului Platformei DA Alexandru Slusari, autor al iniţiativei legislative, aprobarea proiectului va facilita accesul producătorilor locali, în special al celor mici, la reţeaua magazinelor din ţară, va spori consumul de alimente autohtone şi va creşte rentabilitatea afacerilor producătorilor autohtoni, va crea oportunităţi financiare noi pentru modernizarea tehnologiilor producătorilor sau procesatorilor locali.

Proiectul urmează a fi aprobat şi în cea de-a doua lectură.

Comentarii