08:25:04 20.04.2024
Stiri

DOC // Deputatul care are ȘAPTE mandate în Legislativ și vrea acte traduse în limba RUSĂ: Și-a apărat inițiativa RĂCNIND în microfonul de la tribuna Parlamentului

Actualitate 26.03.2021 15:33 Vizualizări5489 Autor: Ziarul National
DOC // Deputatul care are ȘAPTE mandate în Legislativ și vrea acte traduse în limba RUSĂ: Și-a apărat inițiativa RĂCNIND în microfonul de la tribuna Parlamentului


UPDATE // Votul asupra proiectului de lege propus de Vladimir Vitiuc a rămas în aer, după ce ședința Parlamentului a fost închisă din lipsă de cvorum.

După o pauză de o oră dictată de Zinaida Greceanîi, la ședință au revenit doar 47 de deputați. Drept urmare, spicherul a închis ședința și a amenințat deputații că altă dată „o să rămâneți după ușă, dacă o să întârziați”.





O inițiativă legislativă prezentată de la tribuna Parlamentului de către Vladimir Vitiuc de la Partidul „ȘOR” a încins din nou spiritele astăzi în Parlament.

Vitiuc și-a prezentat inițiativa, prin care proiectele hotărârilor și deciziilor Biroului Permanent al Parlamentului ar urma să fie traduse și în limba rusă, ca fiind una „tehnică”.

Deputata Platformei DA, Maria Ciobanu, l-a întrebat pe Vitiuc, care este la al șaptelea mandat de deputat, ajungând de la comuniști la Partidul „ȘOR” via PD, dacă este „incapabil” să învețe limba română, obligând Parlamentul să facă cheltuieli suplimentare.

Totodată, Radu Marian de la Partidul Acțiune și Solidaritate a remarcat faptul că acest proiect de lege este în interesul a doar trei deputați - Vladimir Vitiuc, Denis Ulanov și Vladimir Himici. Potrivit lui Marian, Vitiuc nu a prezentat niciodată în Parlament vreun proiect în interesul cetățenilor.

Aceste observații l-au scos din sărite pe Vitiuc care a răcnit în microfon, spunându-i lui Radu Marian că nu ar fi persoana care să-i „pună note” activității sale de deputat și că acesta nici „nu se născuse”, când el „vorbea limba de stat”.



Deputata democrată Monica Babuc i-a transmis lui Vitiuc faptul că această chestiune nu ar fi una „tehnică”, odată ce a lipsit timp de 30 de ani din Regulamentul Parlamentului, tocmai pentru a determina demnitarii să învețe limba acestui stat. Potrivit Monicăi Babuc, traducerile respective sunt o muncă suplimentară și cheltuieli în plus pentru Parlament.

Iar deputata Arina Spătaru a propus ca actele să fie traduse inclusiv în limba găgăuză și ucraineană, că în Parlament există și deputați din aceste etnii.

Potrivit deputatului Octavian Țîcu, după socialiști, și deputații Partidului „ȘOR” au început a se preocupa de soarta limbii ruse, fiind clar de ce - Ilan Șor nu s-ar simți „confortabil” acolo unde este și așa și-ar „face drum” spre Moscova, fiind vorba de „un exemplu de servilism” față de cei care ne-au „umilit” atâta timp.

Certurile între deputați au continuat, până în momentul în care președinta socialistă a Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a anunțat o pauză până la ora 16.30, urmând ca votul la acest proiect de lege să fie acordat la revenirea deputaților în sală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md