14:43:52 28.03.2024
Stiri

DOC // CNESP PERMITE desfășurarea în continuare a slujbelor în interiorul bisericilor, însă cu unele RESTRICȚII: Distanță socială de doi metri și dezinfectarea mâinilor

Actualitate 26.03.2021 18:37 Vizualizări1741 Autor: Ziarul National
DOC // CNESP PERMITE desfășurarea în continuare a slujbelor în interiorul bisericilor, însă cu unele RESTRICȚII: Distanță socială de doi metri și dezinfectarea mâinilor
Poză simbol


Cu măști, mâini dezinfectate, fără sărutarea obiectelor de cult și servirea bucatelor în incinta bisericilor.

Întrunirile ce au caracter religios, oficierea slujbelor și a rugăciunilor în mod colectiv sau privat, a serviciilor divine sau a altor evenimente tradiționale religioase se vor putea desfășura în continuare în interiorul sau în afara lăcașurilor de cult.

O hotărâre în acest sens a fost emisă în această seară de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP), care precizează că slujbele religioase trebuie să se desfășoare cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19.

Potrivit hotărârii privind desfășurarea activităților cultelor religioase pe durata stării de urgență în sănătate publică, în interiorul lăcașurilor de cult se va permite accesul unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță fizică de siguranță de minimum 2 metri între persoanele participante la activitățile religioase.

Totodată, fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor.

La intrarea în biserici se va face „triajul observațional” și se va măsura temperatura corpului, iar enoriașii sunt obligați să-și igienizeze mâinile cu ajutorul dozatoarelor cu soluție dezinfectantă amplasate în locuri vizibile și accesibile. Pe durata aflării în interiorul lăcașului de cult, purtarea măștii de protecție care să acopere gura și nasul este obligatorie.

De asemenea, membrii CNESP recomandă evitarea contactului și sărutării obiectelor de cult, neadmiterea consumului produselor alimentare, promovarea salutului între credincioși și slujitorii de cult doar prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări, iar binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 metru. Periodic, o dată la 3-4 ore, se vor dezinfecta obiectele sau suprafețele de contact frecvent.

Și în cazul oficierii în aer liber a activităților religioase se va respecta distanțarea fizică de 1,5 metri între persoane.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md