/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Sute de moldoveni s-au mobilizat și au donat bani pentru achiziționarea concentratoarelor de oxigen

missing
26 martie 2021, ora 21:18

Au așteptat luni la rând ca statul să asigure spitalele raionale cu echipamentul necesar pentru tratamentul bolnavilor de Covid, iar până la urmă au pus mână de la mână și l-au procurat singuri. Este vorba despre câteva sute de moldoveni din țară, care împreună cu alți compatrioți de-ai noștri din alte colțuri ale lumii, au reușit să adune peste 700 de mii de lei pentru achiziționarea concentratoarelor de oxigen. Astăzi, o parte au ajuns și la Spitalul din Anenii Noi, unde până acum, peste 150 de pacienți aveau la dispoziție doar 17 aparate de acest fel.

În spitalul raional din Anenii Noi sunt cu 21 de paturi mai puține decât pacienți. Se întâmplă pentru că, în instituție, nu există suficiente locuri pentru bolnavii cu noul tip de coronavirus. Astfel, unii oameni sunt culcați pe paturile aduse de la o tabără de copii din preajmă. Ieri, o asociație din Germania le-a mai donat 10 paturi, dar astăzi și acestea sunt deja pline. În această situație, în tot spitalul sunt doar 17 concentratoare de oxigen și șase puncte de oxigen centralizat, ceea ce este mult prea puțin, spun medicii.

În timp ce medicii rânduiesc bolnavii la aparatele de oxigen, situația devine din ce în ce mai gravă.

Tot aici, am întâlnit și câteva rude, care au venit să-și ia bunelul decedat de Covid-19. Oamenii ne-au povestit că acesta s-a infectat, dar îi era frică să meargă la spital. Iar când s-a simțit mai rău, locuri în spital nu erau.

Bărbatul de 68 de ani a stat la spital câteva zile, dar între timp, starea lui s-a tot agravat. Acesta ar fi cerut să fie transferat în reanimare, dar nu erau paturi libere. Responsabilii ne-au spus că nici acum nu sunt.

Îngroziți de situație, mai multe persoane au decis să întindă o mână de ajutor sistemului medical de la Anenii Noi. O mână de ajutor a venit din partea Dianei, o moldoveancă stabilită de 11 ani în Italia, dar care își are familia în țară, la Leova.

Banii au fost adunați cu ajutorul credincioșilor care merg la biserica, pe care o frecventează și ea. Astfel, a reușit să colecteze peste 500 de euro, pe care i-a trimis acasă, pentru procurarea concentratoarelor de oxigen. Diana povestește că a convins și mai mulți italieni să facă donații, mai ales, atunci când le-a povestit despre situația gravă din Moldova.

De întreaga campanie se ocupă un om de afaceri de la noi care, cu cei peste 700 de mii de lei adunați, a procurat deja 37 de concentratoare de oxigen.

În aceste zile, aparatele sunt distribuite în spitalele din țară, printre care cele din Anenii Noi, Căușeni, Bălți, Leova, Rezina și altele.

Acest articol a fost realizat cu suportul financiar al Fondului canadian pentru inițiative locale (CFLI).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram