‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
17.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriModificările la controversata Lege a comerțului interior, aprobate în prima lectură

Modificările la controversata Lege a comerțului interior, aprobate în prima lectură

‹ adv ›
‹ adv ›

Modificările la Legea privind comerțul interior și Codul contravențional au fost votate în prima lectură de parlamentari. Noile prevederi presupun plafonarea până la 10% din prețul de vânzare al furnizorului a mărimii reducerilor comerciale oferite de acesta comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare. Excepție ar fi perioada acțiunilor de marketing și publicitate.

La fel, a fost stabilit termenul limită de 60 de zile per produs destinat desfășurării acțiunilor de marketing și publicitate. Potrivit deputaților, proiectul de lege ar veni în susținerea producătorilor autohtoni. 

În același timp, potrivit proiectului de lege, comercianții și furnizorii vor fi sancționați în cazul în care vor încălca noile prevederi. Amenda ar urma să constituie de la 2.500 de lei la 5 mii de lei în cazul persoanei fizice și de la 10 mii de lei la 20 mii de lei în cazul persoanei juridice.

„Totodată, se propune completarea Legii cu privire la comerțul interior cu astfel de noțiuni ca „proces de producție”, „reglementări în domeniul alimentar”, „siguranța alimentelor”. Definirea noțiunilor respective va permite evitarea situațiilor de confuzii sau interpretare multiplă la aplicarea legislației”, consideră autorul inițiativei legislative  Alexandru Slusari. 

În opinia deputatului, aprobarea proiectului va facilita accesul producătorilor locali, în special a celor mici, la rețeaua magazinelor din țară, va spori consumul de alimente autohtone și va crește rentabilitatea afacerilor producătorilor autohtoni. 

Menționăm că, în cadrul ședinței organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe unde s-a discutat pe marginea proiectului, Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct a menționat că, cea mai mare problemă pentru producătorii autohtoni rămâne achitarea a 35% discount rețelelor de markete pentru promovarea produselor

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii