image
Sursa foto: Jurnal.md

CC a stabilit: Aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc, NECONSTITUȚIONALĂ

Articolul din Codul de executare care se referă la aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc a fost declarat neconstituțional. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată astăzi de Curtea Constituțională.

Sesizarea a avut la bază o excepție de neconstituționalitate ridicată judecătoarea Livia Mitrofan de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Curtea a reținut că aducerea forțată a debitorului reprezintă o măsură excepţională, coercitivă și privativă de libertate, care trebuie să urmărească realizarea unui scop legitim. În această cauză, Curtea a reținut că aducerea forțată a debitorului în fața unui executor judecătoresc nu contribuie la realizarea scopului urmărit de procedura de executare.

Scopul procedurii prevăzute de articolul 73 din Codul de executare constă în aducerea la cunoștința debitorului a actelor executorului judecătoresc, pentru realizarea drepturilor altor persoane și a interesului garantării autorității justiției. Acest scop este pus în operă și la etapa anterioară reglementată de articolul 67 din Codul de executare.
Articolul 67 din Cod stabilește în detaliu procedura aducerii la cunoștința debitorului a actelor de executare. După aducerea lor la cunoștință se prezumă că debitorul cunoaște despre existența actelor în discuție. Prin urmare, aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc, în vederea informării sale, este inutilă.

Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Noutăţile partenerilor

comentarii: