Vadim Krasnoselski acuză Chișinăul de „tergiversarea intenționată a procesului de livrare a vaccinului Sputnik V”

Liderul de la Tiraspol se declară îngrijorat de „lipsa îndelungată” a vaccinului rusesc anti-Covid și învinuiește autoritățile de la Chișinău că ar birocratiza, în mod intenționat, procesul, pentru a-l tergiversa.

Foto: pmr

„În ceea ce privește Sputnik V, înțeleg și împărtășesc îngrijorările cetățenilor cu privire la absența îndelungată a vaccinului. Negocierile cu colegii ruși continuă. Există dificultăți serioase cu colegii moldoveni, dacă îi putem numi astfel, în circumstanțele date. 

Moldova a aplicat mecanisme birocratice, care împiedică furnizarea vaccinului rus în regiunea transnistreană. Sperăm că această problemă pur umanitară nu va mai fi politizată și ni se va oferi ocazia de a proteja cetățenii”, a scris Vadim Krasnoselski pe canalul său de Telegram.

Chișinăul nu a comentat aceste acuzații. 

Potrivit acestuia, procesul de vaccinare anti-Covid-19 va demara în regiunea din stânga Nistrului pe 29 martie, cu serul Astra-Zeneca, urmând să ajungă, în scurt timp, și lotul  Pfizer, oferit prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății.

Totodată, Krasnoselski a anunțat că imunizarea în regiune se va face în mod voluntar, iar doritorii vor putea alege tipul vaccinului.

Pe data de 26 februarie 2021, a fost desfășurată ședința Comisiei Medicamentului pe lângă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în timpul căreia s-a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (Covid-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.

Prin urmare, s-a hotărât autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în Lista de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing – EUL): Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik V).


Pub