Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Grosu, despre situația din…

Igor Grosu, despre situația din Parlament: Cu toții am rămas mască. Toți așteptam o confruntare. S-a văzut goliciunea Parlamentului

Foto: TV8

Igor Grosu susține atât el cât și colegii din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) „au rămas mască” astăzi după ce deputații PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova au părăsit plenului Parlamentului. Totodată, fostul candidat la funcția de premier menționează că indiferent de votul în Parlament, era pregătit pentru orice scenariu. Declarațiile a fost făcută în această seară la emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Eu eram pregătit pentru ambele scenariile și asta le-am spus și colegilor mei. N-ar fi corect să spun că n-am avut emoții, de la momentul desemnării și inclusiv până azi, pentru că înțeleg cât e de serioasă și complicată perioada prin care trecem, aici mă refer la situația pandemică. E nevoie de acțiuni nepopulare și dure. Nu le-a plăcut oamenilor, m-au învinuit că vreau să blochez țara. Lucrurile acestea sunt necesare, pentru că vedem statisticile.

(…)Cu toții am rămas mască … de la turnura de situație. Cu toții așteptam o confruntare în Parlament, un tir de întrebări, dar a fost ce a fost. E greu de spus dacă e rău sau bine pentru țară acest lucru. E rău că noi rămânem cu problema pandemică. S-a văzut goliciunea Parlamentului. Problema anticipatelor rămâne valabilă. Azi am mai avut parte de o surpriză din justiție.

„După ședință i-am convocat pe toți și am încercat să înțelegem ce s-a întâmplat. Se pare că și venirea de luni a procurorului general în Parlament cumva i-a consolidat. Igor Dodon nu a avut certitudinea că cineva dintre deputați n-o să reziste și o să ridice mâna. Probabil a crezut că de data aceasta să nu le dea drumu în Parlament. Cumva ei și-au reconfirmat alinața cu Șor”, a declarat Grosu.

Tentativa de învestire a Guvernului Grosu a eșuat, din lipsă de cvorum. Asta după ce deputații PSRM, „ȘOR” și cei din „Pentru Moldova” au părăsit ședința Parlamentului. Într-o decizie a Curții Constituționale (CC) din 19 ianuarie 2016, Înalta Curtea a menționat că lipsa de cvorum la învestirea Guvernului, pentru a declara ședința deliberativă, este considerată tentativă eșuată.

CC a pronunțat luni, 22 martie, Hotărârea prin care a declarat constituțional Decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 16 martie 2021, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.

Potrivit art. 85 din Constituție, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele R. Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul. Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

La 24 decembrie 2020, Guvernul condus de Ion Chicu și-a dat demisia și a refuzat să asigure interimatul. La propunerea președintei Sandu, premier interimar a fost desemnat ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi.