Prăjitură de morcov, scăldată în cremă de brânză

Că tot e primăvară cu fulgi de zăpadă în Canada, săptămâna aceasta bojica se mai reține cu salatele din verdețuri de primăvară și ne-a trimis niște morcovi din rezervele de iarnă. De data aceasta, la comanda Magdei, care mi-a șoptit într-o seară că n-a gustat niciodată carrot cake, am făcut o prăjitură de morcov – o combinație de condimente, morcov ras și cremă de brânză.

Datorită cărților de bucate franceze din secolul al XIX-lea,  scrise pentru familii înstărite, aflăm că prăjitura de morcov era considerată o delicatesă germană, unde dulceața de la morcovul ras se întâlnea cu mirodenii, devenind un fel de pâine dulce. O mare bunătate!

Alte surse spun că rețeta tradițională de carrot cake vine de pe la începutul anilor 1900, din Anglia. Prăjitura era coaptă în aceleași tăvi cu pâinea și nu era neapărat văzută ca un desert. 

Apoi „Prăjitura de morcov” a fost adusă în America și a fost popularizată de către George C. Page, care special angajase brutari pentru a găsi modalități de a integra conservele de morcovi, produse în cantități mari pe piața americană. Se spune că anume americanii poară „vina” pentru apariția cremei de brânză în acest desert, pentru a da mai multă savoare și a o ajuta să aibă mai multă priză la public.

Ingrediente blat:

250 g făină albă

2 lngț bicarbonat de sodiu stins cu oțet

1/2 lngț sare

2 lngț scorțișoară

4 ouă

160 ml ulei vegetal

75 g zahăr alb

75 g zahăr brun 

2 lngț extract de vanilie

10 morcovi rași

150 g nuci pecan tocate

100 g stafide

Ingrediente cremă: 

1/2 cană unt moale

250 g cremă de brânză

100 ml frișcă

1 lngț extract de vanilie

100 g pudră de zahăr

Etape:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade. 
  2. Într-o cratiță medie cerne împreună făina, sarea și scorțișoara. Lasă deoparte.
  3. În bolul unui mixer, combină ouăle, uleiul, zahărul și vanilia. Bate la viteză mică timp de aproximativ 30 de secunde, apoi mărește viteza la mediu timp de aprox 2 până la 3 minute, sau până când aluatul devine ușor spumos.
  4. Reduce viteza la minim și adaugă treptat amestecul de făină.
  5. Adaugă morcovii rași, amestecând până se combină, apoi adaugă nucile pecan tocate și stafidele. Pe final stinge cu bicarbonatul de sodiu cu oțet deasupra aluatului și amestecă bine.
  6. Toarnă o cantitate uniformă de aluat în tigaia tapetată în avans cu hârtie de copt și unt.
  7. Coace în cuptorul preîncălzit timp de 40-50 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centrul tortului iese curată. Lasă prăjitura să se răcească în tigaie timp de 10 minute, apoi răstoarn-o pe un grătar, scoate hârtia de copt și lasă să se răcească complet.
  8. Într-un bol combină crema de brânză, untul, frișca și vanilia. Bate la viteză medie până când amestecul are o consistență omogenă. Adaugă pudra de zahăr și amestecă bine.
  9. Odată răcit blatul, taie-l în două straturi. Așează primul strat, cu fața în sus, pe un platou și întinde pe el între 1/2 și 3/4 cană de cremă. Lasă o margine de jumătate de centimetru în jur, deoarece greutatea celui de-al doilea strat de tort va răspândi glazura pe margini.  Așează  al doilea strat de tort și unge-l cu cremă.
  10. Decorează cu zest de portocală și stafide și lasă-l peste noapte la frigider. 

Nu te îngrijora dacă nu-ți iese ideală prăjitură la aspect, așa cum nu mi-a ieșit nici mie. În schimb, vei îndrăgi combinația asta de gusturi și arome și vei vedea morcovul cu alți ochi. Crema ușor sărățică întinsă peste blatul aromat te vor îndrăgosti de o prăjitură numai bună de ieșit din iarnă, când dispoziția parcă-ți cere ceva bunișor.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.