03:19:05 20.04.2024
Stiri

Ambasadorul Michalko se așteaptă că noul Cod Vamal al R. Moldova va fi adoptat cât mai curând în Parlament pentru a facilita comerțul cu UE: „În 2020, UE și-a consolidat poziția de cel mai mare partener comercial al R. Moldova”

Actualitate 25.03.2021 14:43 Vizualizări1571 Autor: Ziarul National
Ambasadorul Michalko se așteaptă că noul Cod Vamal al R. Moldova va fi adoptat cât mai curând în Parlament pentru a facilita comerțul cu UE: „În 2020, UE și-a consolidat poziția de cel mai mare partener comercial al R. Moldova”


Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, susține că Republica Moldova este un partener important al Uniunii Europene, iar Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) rămân o bază stabilă a acestui parteneriat.

„Suntem bucuroși să vedem că DCFTA aduce roade în R. Moldova. În 2020, UE a rămas și și-a consolidat poziția de cel mai mare partener comercial al R. Moldova, însumând cca.70% din volumul exportului. Apreciem eforturile Serviciului Vamal care a continuat procesul de modernizare, în pofida provocărilor legate de pandemie. Noul Cod Vamal, elaborat cu suportul UE și în conformitate cu Codul Vamal al Uniunii Europene, este actualmente în așteptarea adoptării finale de către Parlament și ne așteptăm să fie adoptat în mod prioritar. Acesta va oferi instrumente moderne pentru facilitarea comerțului în conformitate cu standardele internaționale de cel mai înalt nivel, care ar spori comerțul și ar îmbunătăți relația între Serviciul Vamal și comunitate de afaceri”, a declarat astăzi diplomatul european în cadrul primei conferințe dedicate facilitării comerțului internațional numită „e-TRADECON”.

Evenimentul este organizat în perioada 25 – 26 martie curent de către Serviciul, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Programul USAID Reforme Structurale în Moldova și Camera de Comerț Americană din Moldova.

Ambasadorul Uniunii Europene a mai subliniat, la evenimentul cu participarea experților din domeniul vamal și a specialiștilor din domeniul logisticii internaționale, că „un sector al justiției independent și imparțial cu proceduri legale transparente și corecte este esențial pentru atractivitatea R. Moldova în calitate de un loc potrivit pentru afaceri”.

„Deși inovația în domeniul comerțului electronic avansează, nu trebuie să uităm că întreprinderile de succes implică încă deseori circulația fizică a mărfurilor. De asemenea, este necesar să examinăm problemele mai ample ale lanțului de aprovizionare și distribuție pentru a identifica aspectele ce pot fi îmbunătățite, precum și modul în care se poate ajunge la aceste îmbunătățiri. USAID a susținut realizarea unui studiu cuprinzător privind coridoarele comerciale ale Republicii Moldova, care a inclus recomandări în sprijinul creșterii economiei Moldovei. Vom continua să colaborăm cu Guvernul Republicii Moldova și cu sectorul privat pentru a pune în aplicare aceste recomandări și pentru a susține mai multe companii moldovenești în desfășurarea activității comerciale internaționale”, a afirmat și Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Prezent la eveniment, prim-ministrul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, și-a exprimat speranța că această cooperare dintre autoritățile publice și mediul privat va duce la îmbunătățirea calității serviciilor prestate agenților economici, la reducerea costurilor și riscului de fraudare și corupție, îmbunătățind, totodată, gradul de competitivitate a R. Moldova.

În cadrul primei zile a conferinței, experții dezbat elementele inovatoare ale noului Cod Vamal și impactul acestora asupra facilitării comerțului internațional; rolul digitizării în raționalizarea proceselor aferente vămuirii de mărfuri, precum și în minimizarea interacțiunii businessului cu autoritățile publice și reducerea costurilor aferente.

Totodată, va fi organizat un for al celor trei autorități vamale din România, Ucraina și Republica Moldova pentru a vorbi despre bunele practici de cooperare internațională, precum controlul comun, schimbul de date, dar și reafirmate planurile de colaborare în ceea ce privește modernizarea infrastructurii vamale.

În cadrul celei de a doua zile a e-TRADECON, invitații vor medita asupra particularităților lanțului valoric al e-comerțului internațional în contextul ferestrei de oportunitate generate de criza pandemică, precum și impactul regulatoriu în stimularea e-comerțului.

Status quo-ul normativ în ce privește valoarea în vamă și originea mărfurilor în calitate elemente inerente ale procesului de vămuire vor fi dezbătute cu experții de top din cadrul Serviciului Vamal și a Băncii Mondiale. Ultimul panel este dedicat aspectelor ce țin de conformarea benevolă a agenților economici la reglementările vamale, precum și acțiunilor diferitor actori în combaterea contrabandei, respectiv în asigurarea acelorași reguli de joc pentru mediul de afaceri din Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md