PSRM, Șor și Pentru Moldova se opun dizolvării Parlamentului și insistă pe candidatura lui Golovatiuc la funcția de premier  

Ilie Gulca
25/03/2021
Corneliu Furculiță, președinte al fracțiunii PSRM

Majoritatea parlamentară formată din PSRM, Partidul Șor și platforma „Pentru Moldova” a anunțat, joi, că sunt împotriva dizolvării Parlamentului și au insistat pe candidatura Vladimir Golovatiuc la funcția de premier. Acest lucru s-a întâmplat după ce aceleași formațiuni politice au boicotat, joi dimineață, ședința în cadrul căreia urma să fie votată învestirea cabinetului premierului desemnat Igor Grosu.

Liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a dat citire unei noi declarații a majorității parlamentare formată din 53 de deputați, precizând că își exprimă dezacordul privind dizolvarea Parlamentului.

„În cazul în care candidatul majorității va fi în imposibilitate de a deține respectivul statut, în caz de renunțare și sau alte situații de forță majoră, majoritatea parlamentară va identifica în regim prioritar un alt candidat pentru funcția de premier. Invităm actorii politici la un dialog constructiv în vederea aprobării unor decizii care au suport constituțional”, a adăugat el.

După aceste declarații, PSRM, Partidul Șor și platforma „Pentru Moldova” au anunțat că părăsesc ședința Parlamentului. Din lipsă de cvorum, ședința a fost amânată pentru mâine.

Majoritatea parlamentară, PSRM-Șor, înaintase, pe 18 martie, candidatura colegului lor de partid, Vladimir Golovatiuc, la funcția de premier, în prezent ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

Miercuri seară, socialiștii au contestat la Curtea Constituțională decretul prin care președinta Maia Sandu a desemnat-o, pentru prima dată, pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski au solicitat Înaltei Curți să examineze constituționalitatea decretului din 27 ianuarie 2021 prin care Maia Sandu a desemnat-o pentru prima dată, pe Natalia Gavrilița, pentru funcția de prim-ministră.

Ilie Gulca
25/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii