„Prezența lor în Parlament, extrem de necesară” // Pardiul Șor și Pentru Moldova, pledoarie pentru deputații Petru Jardan și Denis Ulanov

Ilie Gulca
25/03/2021

Deputații Partidului ȘOR și ai Platformei „Pentru Moldova” au semnat, joi, două „angajamente publice” prin care garantează că cei doi deputați, Petru Jardan și Denis Ulanov, nu se vor eschiva de răspundere și vor colabora cu anchetatorii. Solicitarea celor două formațiuni a fost făcută publică după ce procurorii au depus, miercuri, demersuri de arestare preventivă a celor doi învinuiți pentru 30 de zile.

Semnatarii angajamentului public afirmă că atât Denis Ulanov, cât și Petru Jardan se bucură „de o reputație profesională ireproșabilă în mediul avocaților”.

„Totodată, insistă deputații din cele două formațiuni, persoanele bănuite – Petru Jardan și Denis Ulanov – au statut de deputat și sunt membri ai unor comisii parlamentare, iar prezența lor la lucrările legislativului este extrem de necesară în această perioadă de criză profundă în care se află țara.”

Oamenii legii au solicitat arest preventiv pentru cei doi deputați ai Partidului Șor, invocând riscul de a împiedica buna desfășurare a justiției și riscul eschivării. 

Cei doi deputați au fost reținuți luni după ce, la cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Parlamentul le-a ridicat imunitatea parlamentară.

Pentru Jardan este acuzat că, deținând funcția de director interimar al Aeroportului Intenațional Chișinău, în cursul anului 2013, prin înțelegeri prealabile și de comun acord cu alte persoane fizice neidentificate pe moment de către organul de urmărire penală, a acționat intenționat în interesul grupului criminal și a comis abuz de serviciu.

Denis Ulanov este vizat în dosarul „frauda bancară”, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul „escrocheriei” și „spălării de bani”. Ambele infracțiuni au fost săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

Denis Ulanov a fost unul dintre avocații liderului Partidului Șor, în dosarul penal legat de furtul unui miliard de dolari din băncile din Republica Moldova. În 2013, administratorul BEM a împuternicit prin contract cabinetul avocatului Denis Ulanov „să efectueze acţiuni şi formalităţi juridice pentru încasarea datoriilor de la debitorii băncilor”.

Ulanov a fost numit să reprezinte interesele băncii în recuperarea miliardelor furate, și între timp acesta a devenit unul din avocații lui Ilan Șor, în dosarul penal legat de implicarea în frauda bancară a expreședintelui Consiliului de administrare a BEM.

Ilie Gulca
25/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii