/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Expert, după ce PSRM a atacat la CCM primul decret de înaintare a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministră: „Sesizarea este alogică”

25 martie 2021, ora 21:36

Deputații socialiști au atacat la Curtea Constituțională decretul prin care fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavrilița a fost înaintată de Maia Sandu pentru prima oară la funcția de prim-ministră. Sesizarea a fost depusă de către parlamentarii Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski. Expertul constituțional, Teodor Cîrnaț susține că această sesizare este absurdă, iar Curtea Constituțională (CC) ar declara nefondată sesizarea socialiștilor. 

„Decretul respectiv a fost adoptat pe data de 27 ianuarie, ea a fost desemnată în calitate de candidat. El s-a consumat pe data de 11 februarie. Ceea ce înseamnă că în baza acestui decret emis de președinta Maia Sandu s-a produs anumite efecte juridice în cadrul Parlamentului Republicii Moldova prin neinvestirea în funcție a Guvernului Gavrilița. Din punct de verede constituțional așa se tratează, fiind că este un eveniment politic și în general, învestirea în funcție a Guvernului nu este normă juridică, este una politică fiind că prim-ministrul și Guvernul nu poartă nici o răspundere juridică pentru neîndeplinirea obligațiunilor sale din program, nu poate. Dar asta este o răspundere politică și de aceea aceste acțiuni pot fi tratate numai din punct de vedere politic, s-a consumat și punctum”, a declarat Teodor Cîrnaț, în platoul TV8.

În opinia lui, prin această acțiune la Înalta Curte, socialiștii ar urmări scopul de tergiversare a situației politice, iar CC ar urma să declare sesizarea socialiștilor nefondată.

„Curtea Constituțională va da răspuns în felul următor: nu este pertinent în prezent sesizarea respectivă și este nefondată. În opinia mea s-ar putea ca Curtea să ajungă la această concluzie. Din punct de verede al consecutivității, este un decret care este în vigoare, s-a consumat, a doua tentativă. Președintele, mâine a chemat fracțiunile la consultările parlamentare. CC nu a suspendat decretul respectiv pentru că nu poate suspenda pentru că el s-a consumat. Este alogică sesizarea respectivă depusă de către socialiști la CC. Din punct de vedere politic, ei speră poate cumva vor tergiversa momentul respectiv și se va demonstra că prima tentativă a fost eșuată și a fost neconstituțională”, a explicat Teodor Cîrnaț.

La același subiect s-a expus și deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Nicolae Ciubuc. Acesta este de aceeași părere cu expertul constituțional.

„Eu nu văd absolut nici un temei de ordin juridic procedural formal care al da temei pentru a anula acel decret, fiind că procedura a fost respectată”, a punctat deputatul Nicolae Ciubuc.

Amintim că, deputații socialiști au atacat la Curtea Constituțională decretul prin care fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavrilița a fost înaintată de Maia Sandu pentru prima oară la funcția de prim-ministră. Sesizarea a fost depusă de către parlamentarii Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski.

Ulterior, liderul socialiștilor a declarat că „primul decret prin care șefa statului, Maia Sandu, a înaintat-o pe ex-ministra Finanțelor Natalia Gavrilița la șefia Guvernului este fictiv”. Anume din acest motiv deputații socialiști au atacat la Curtea Constituțională (CCM) decretul.

Mai jos puteți urmări emisiunea integrală din data de 25 martie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram