Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Deputații Petru Jardan…

ULTIMA ORĂ Deputații Petru Jardan și Denis Ulanov, lipsiți acum două zile de imunitate parlamentară, au fost miercuri puși sub învinuire. Procurorii cer mandate de arestare pe numele lor

Petru Jardan și Denis Ulanov

Deputații Petru Jardan și Denis Ulanov, lipsiți acum două zile de imunitate parlamentară, au fost astăzi puși sub învinuire, anunță Procuratura Generală a R. Moldova.

Potrivit instituției, Procuratura Anticorupție i-a audiat în calitate de învinuiți, în prezența avocaților aleși și cu respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale, prevăzute de lege.

„Procurorii au depus demersuri de arestare preventivă a celor doi învinuiți pentru 30 de zile, urmând ca instanța de judecată să fixeze data și ora examinării acestora. Printre riscurile care justifică aplicarea arestului în privința celor doi învinuiți, procurorii au menționat: riscul de a împiedica buna desfășurare a justiției și riscul eschivării. Precizăm că, această etapă a procesului penal nu poate înfrânge principiul prezumției de nevinovăție a persoanei. Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Cei doi deputați au fost reținuți preventiv pentru 72 de ore, după ce, la cererea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, Parlamentul le-a ridicat imunitatea parlamentară.

Deputatul Partidului Politic „Șor” Petru Jardan a fost recunoscut și audiat de către Procuratura Anticorupție, luni, 22 martie, în calitate de bănuit de „abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, „în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări”. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Procuraturii Generale, care au menționat că tot luni seara procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul deputatului, dar și în fostul lui birou de serviciu de la sediul companiei „Avia Invest”, al cărei administrator a fost.

Deputatul partidului politic „Șor” Denis Ulanov a rămas fără imunitate parlamentară. Parlamentarii au votat luni, 22 martie, pentru aprobarea cererii procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității pentru anchetarea și arestarea lui Ulanov, acesta fiind bănuit de „escrocherie” și „spălăre de bani”.

Denis Ulanov și Petru Jardan, deputații Partidului „Șor” au ajuns în Parlament în urma alegerilor din februarie 2019. Anterior, Denis Ulanov l-a apărat pe deputatul fugar Ilan Șor în dosarul în care acesta este judecat pentru implicarea în frauda bancară, iar Petru Jardan a administrat una dintre cele mai importante companii afiliate lui Șor, „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău.

Citește și: