Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Socialiștii au contestat…

ULTIMA ORĂ Socialiștii au contestat la CC decretul prin care președinta Sandu a desemnat-o, pentru prima dată, pe Natalia Gavrilița la funcția de premier

Foto: gov.md

Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională (CC) miercuri, 24 martie, decretul prin care președinta Maia Sandu a desemnat-o, pentru prima dată, pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.

Potrivit documentului, deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski au solicitat CC să examineze constituționalitatea decretului din 27 ianuarie 2021 prin care Maia Sandu a desemnat-o pentru prima dată, pe Natalia Gavrilița, pentru funcția de prim-ministră.

„Prin decretul din 27 ianuarie în calitate de candidat desemnat pentru funcția de prim-ministru a fost înaintată Natalia Gavrilița. La 11 februarie curent, în cadrul ședinței plenare a Legislativului a fost examinat programul de activitate precum și lista Guvernului desemnat, care odată fiind supuse votului nu au întrunit niciun vot. Abia la 26 februarie 2021, Decretul nr. 25/2021 a fost publicat în Monitorul Oficial (…) În aceste condiții, publicarea Decretului criticat în Monitorul Oficial a avut loc post factum, fapt care afectează a priori constituționalitatea acestuia (…)”, se arată în document.

Anterior, socialiștii au contestat decretul președintei Maia Sandu prin care a desemnat-o pe Natalia Gavrilița la funcția de premier pentru a doua oară. Astfel, la 12 februarie, mai mulți deputați ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au contestat la CC, decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița pentru funcția de premier, semnat de președinta Maia Sandu.

Candidatul desemnat la funcția de premier, Igor Grosu, ar urma să meargă joi, 25 martie, în plenul Parlamentului de la Chișinău pentru a solicita votul de încredere al deputaților pentru învestirea noului Guvern.

Igor Grosu a prezentat miercuri Programul de Activitate al Guvernului în cazul în care va fi învestit. Programul este intitulat „Moldova Sănătoasă” și are 42 de pagini.

Curtea Constituțională (CC) a pronunțat luni, 22 martie, Hotărârea prin care a declarat constituțional Decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 16 martie 2021, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.