Principală  —  IMPORTANTE   —   Vor vota sau nu Guvernul…

Vor vota sau nu Guvernul Grosu? Ce spun deputații din Platforma DA, Fracțiunea „Pro Moldova” și Partidul PAS

Foto: TV8

Candidatul desemnat la funcția de premier, Igor Grosu, ar urma să meargă joi, 25 martie, în plenul Parlamentului de la Chișinău, pentru a solicita votul de încredere al deputaților pentru învestirea noului Guvern. În acest sens, Ziarul de Gardă a contactat câțiva deputați din fracțiunile parlamentare, pentru a afla dacă vor vota sau nu Guvernul Grosu.

Vladimir Cebotari, deputat Pro Moldova”

„Încă nu am luat o decizie. Mâine înainte de ședința Parlamentului vom hotărî”, a spus Cebotari pentru ZdG.

Veronica Roșca, deputată Partidul Acțiune și Solidaritate

„Astăzi vom avea o ședință cu membrii Consiliului Politic Național și cred că vom decide. Cel puțin, acest subiect va fi discutat. Sunt opinii diverse chiar și pe intern”, a spus Roșca pentru ZdG.

Igor Munteanu, deputat Platforma Demnitate și Adevăr”

„Răspunsul meu depinde de câțiva factori. Primul factor este dacă până mâine nu se va topi dorința candidatului desemnat de președinta Maia Sandu de a apăra și de a intra în această funcție. Noi am pledat continuu și consecvent pentru instalarea unui Guvern anticriză, pentru că ceea ce se întâmplă în acest moment în economia și sănătatea publică din R. Moldova este dramatic și pentru a rezolva această problemă, care comportă riscuri fenomenale sau foarte puternice pentru cetățeni, este nevoie de o autoritate guvernamentală instaurată cu toate prioritățile. Noi menținem acaestă disponibiliate și dorință de a vota pentru un Guvern, care își asumă aceste răspunderi (…). A mai existat un scenariu anterior în care candidatul desemnat de președintă a venit în Parlament pentru a ne convinge să n-o votăm. Dacă se va repeta acest scenariu, probabil că nimeni nu dorește să participe la această operetă ieftină”, a spus Munteanu pentru ZdG.

Am încercat să obținem reacții și de la câțiva deputați din Partidul Democrat din Moldova (PDM), Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Partidul politic Șor”, însă aceștia nu au răspuns la apelurile și mesajele ZdG.

Candidatul propus la funcția de prim-ministru Igor Grosu a prezentat miercuri, 24 martie, Programul de Activitate al Guvernului în cazul în care va fi învestit. Programul este intitulat „Moldova Sănătoasă” și are 42 de pagini.

Curtea Constituțională (CC) a pronunțat luni, 22 martie, Hotărârea prin care a declarat constituțional Decretul președintei R. Moldova, Maia Sandu, din 16 martie 2021, privind desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.

Citește și: