image
Sursa foto: cna.md

Schema de corupție de la Primăria Ghidighici: Arhitectul-şef și complicii săi vor compărea astăzi în faţa instanţei

Arhitectul-şef al Primăriei comunei Ghidighici şi alte trei persoane, reţinute acum două zile de ofiţerii CNA, urmează să compară astăzi în faţa instanţei.

Procurorii anticorupţie vor cere mandate de arestare pe numele acestora. Şedinţele la Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana, vor începe la ora 10.30.

Amintim că, cei patru sunt suspectaţi de punerea în aplicare a unei scheme de corupţie prin care ar fi legalizat construcţii din raza comunei Ghidighici contra cost.

Aceştia sunt bănuiţi de fapte de corupţie, cercetate în 38 de cauze penale. În urma percheziţiilor de luni, ofiţerii CNA au ridicat peste 300 de mii de lei de la unii bănuiţi, urmând să fie examinată provenienţa acestor bani şi dacă sunt rezultatul acţiunilor ilegale ce li se impută bănuiţilor.

Totodată, au fost ridicate contracte de vânzare- cumpărare a loturilor, decizii şi acorduri de prelungire a unor contracte de arendă, precum şi alte acte relevante cauzei.

Potrivit probelor acumulate, arhitectul-şef ar fi fost persoana care ar fi gestionat această reţea, formată din funcţionari din cadrul altor autorităţi şi, în schimbul unor remunerări ilicite, ar fi asigurat perfectarea actelor permisive pentru construcţia sau recepţia finală a unor lucrări, pentru eliberarea şi urgentarea certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construcţie, a avizelor necesare, precum şi pentru repartizarea unor terenuri sau schimbarea statutului acestora.

Din materialele cauzei rezultă, că arhitectul-şef ar fi pretins bani pentru serviciile sale, susţinând că ar avea influenţă asupra membrilor Comisiei pentru urbanism şi dezvoltare rurală şi asupra consilierilor locali. În acelaşi timp, în procesul de pregătire a pachetelor de documente, ar fi fost implicaţi diriginţi de şantiere, proiectanţi, responsabili tehnici, angajaţi ai OCT Chişinău, dar şi agenţi economici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: