Pandemia Covid-19 crește riscul de infectare cu tuberculoză: Boala este una dintre primele 10 cauze de deces în lume

Ziua Mondială a Tuberculozei (TBC) este marcată anual, la 24 martie, pentru a sensibiliza publicul cu privire la consecințele devastatoare ale tuberculozei asupra sănătății, societății și economiei și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de TBC. În acest an, tematica zilei este „Ceasul ticăie!” și transmite mesajul că lumea nu mai are timp să acționeze în conformitate cu angajamentele luate de liderii globali pentru a pune capăt TBC. Acest lucru este deosebit de critic în contextul pandemiei Covid-19 care a pus în pericol progresul combaterii TBC și asigurarea accesului echitabil la prevenire și îngrijire, în conformitate cu efortul OMS pentru asigurarea Acoperirii Universale de Sănătate.

Foto: www.eluniversal.com.mx

Tuberculoza este boală cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis care cel mai frecvent afectează plămânii. Aceasta se transmite prin aer, când persoanele cu TBC pulmonară tușesc, strănută sau scuipă. E suficient ca o persoană să inhaleze doar câțiva germeni pentru a se infecta.

Tuberculoza și Covid-19 sunt boli infecțioase care atacă în primul rând plămânii. Ambele boli au simptome similare, cum ar fi tusea, febra și dificultățile de respirație. Însă, diferența e că TBC are o perioadă de incubare mai mare, cu un debut mai lent al bolii. În timp ce experiența infecției Covid-19 la pacienții cu TBC rămâne limitată, se anticipează că persoanele bolnave de TBC și Covid-19 pot avea rezultate mai slabe la tratament, mai ales dacă tratamentul pentru TBC este întrerupt.

TBC rămâne unul dintre cei mai letali criminali infecțioși din lume. 1,4 milioane de persoane au murit din cauza TBC în 2019 (inclusiv 208 000 de persoane cu HIV). La nivel mondial, TBC este una dintre primele 10 cauze de deces.

TBC multidrogrezistentă (MDR-TBC) rămâne o criză de sănătate publică și o amenințare la adresa sănătății. Un total global de 206 030 de persoane cu TBC rezistentă la mai multe medicamente sau rifampicină (MDR / RR-TB) au fost detectate și notificate în 2019, cu o creștere de 10% față de 186 883 în 2018.

În plan național, tuberculoza rămâne una dintre problemele prioritare de sănătate publică, țara aflându-se printre 40 de țări cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente din lume.

Conform anuarului statistic, pe parcursul anului 2019 au fost înregistrate 2382 cazuri noi plus recidive de tuberculoză, ceea ce constituie o rată de 67,2 la 100 mii populație privind incidența, în comparație cu anul 2018 (2502 cazuri noi plus recidive, 70,6 la 100 mii populație) și anul 2017 (2700 cazuri noi plus recidive, 76,1 la 100 mii populație).

Mortalitatea prin tuberculoză pentru anul 2019 a constituit 5,9 la 100 mii populație (209 cazuri), comparativ cu 2018 – 6,5 la 100 mii populație (232 cazuri).

În anul 2019, rata tuberculozei rezistente la medicamente a constituit 18,6% printre cazurile noi și 39,3% printre cazurile de tratament repetat.

În Moldova tratamentul tuberculozei pentru toți pacienți este gratuit. Rata de succes printre cazurile noi și recidive de tuberculoză sensibilă la medicamente pentru pacienții care au inițiat tratamentul în anul 2018 a constituit 83,9%.

Cum puteți preveni infectarea cu tuberculoză?

– Vaccinați-vă împotriva TBC conform Calendarului Național de Vaccinare;

– Respectați regulile de igienă personală (acoperiți gura în timpul tusei, nu scuipați jos) și igiena locuinței (efectuați curățenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea lenjeriei la soare);

– Evitați contactul cu persoanele bolnave;

– Evitați consumul de droguri și fumatul;

– Evitați stresul;

– Alimentați-vă sănătos;

– Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.


Pub