Nume
Parola
Vizualizări: 4594
Primul proiect în Republica Moldova implementat cu suportul Programului Direct Aid
Chișinău, 24 Martie 2021 — Alianța INFONET implementează proiectul „Suport pentru protecția persoanelor cu deficiențe de auz
în Republica Moldova în contextul pandemiei Covid-19”, cu susținerea financiară a Ambasadei Australiei în Republica Moldova, prin intermediul Programului Direct Aid. Ajutorul umanitar acordat comunității persoanelor cu deficiențe de auz, în această perioadă complicată, are drept scop de a „costrui un pod de comunicare” cu societatea prin facilitarea condițiilor de egalitate în realizarea drepturilor.

Activitățile specifice din cadrul proiectului șe referă la confecționarea măștilor cu ecran de protecție și repartizarea vizierelor cu scop de spori gradul de incluziune a persoanelor cu deficiențe de auz. Materialele de protecție vor fi repartizate în cadrul comunității persoanelor cu deficiențe de auz, dar și pentru pedagogii care interacționează cu elevi cu dizabilități de auz în școlile de cultură generală.

În data de 24 martie 2021, la Chișinău s-a aflat Excelența Sa, Domnul Bruce Edwards, Ambasador desemnat al Australiei în Republica Moldova. În acest context, a fost organizat un prim eveniment public în cadrul proiectului, cu participarea Asociației Surzilor din Republica Moldova și EduJoc – jucării educative, cu respectarea tuturor condițiilor de securitate impuse de situația epidemiologică din republică și reglementările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Evenimentul s-a desfășurat în incinta Sălii de Festivități a Asociației Surzilor din Republica Moldova (strada Vasile Alecsandri, 1, municipiul Chișinău), cu participarea reprezentanților de la:
- Școala Profesională nr. 11,
- Instituţia preşcolară nr.167 pentru copii cu deficiențe auditive şi asociate,
- Scoala speciala nr. 12 pentru copii hipoacuzici și cu surditatea tardiva,
- Asociația Surzilor din Republica Moldova (ASRM),
- filialele teritoriale ASRM,
- etc.

Ambasada Australiei a finanțat producerea unui lot de măști cu ecran și viziere. Începând cu săptămâna viitoare materialele de protecție vor fi repartizate în republică, inclusiv, prin intermediul serviciilor de asistență psihopedagogice, filialelor teritoriale ASRM, organizațiilor neguvernamentale.

Măștile de protecție sunt confecționate cu ecran din plastic alimentar și sunt de utilizare multiplă. În scop de informare a persoanelor cu cu deficiențe de auz, dar și a publicului larg, echipa proiectului a elaborat un spot video, cu traducere în limbaj mimico-gestual și cu subtitrare în limba rusă – https://bit.ly/3cXEJCz.

Perioada de implementare a proiectului „Suport pentru protecția persoanelor cu deficiențe de auz în Republica Moldova în contextul pandemiei Covid-19” este 1 februarie – 31 mai 2021, iar valoarea grantului constituie 20.000 AUD, acesta fiind primul proiect din Republica Moldova implementat cu suportul Direct Aid Program.

Pentru informații suplimentare: Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com

@AUinUA
#DirectAidProgram
#infonet