04:32:35 19.04.2024
Stiri

FRAUDA BANCARĂ: Procurorii spun cine ar fi sustras zece milioane de dolari și opt milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii, achitate apoi din garanțiile de stat

Actualitate 24.03.2021 10:37 Vizualizări1973 Autor: Ziarul National
FRAUDA BANCARĂ: Procurorii spun cine ar fi sustras zece milioane de dolari și opt milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii, achitate apoi din garanțiile de stat


Fostul președinte interimar al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și un șef de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Ropot, fost administrator special al Băncii de Economii, ar fi sustras 10 milioane de dolari și 8 milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii în interesul organizației criminale conduse de Vlad Plahotniuc și Ilan Șor.

Acuzațiile sunt lansate de către Procuratura Generală, care anunță un nou capăt de acuzare pentru Viorel Bîrca, dosarul căruia a fost trimis în judecată acum o săptămână pentru delapidarea averii străine în proporții deosebit de mari.

Procuratura Anticorupție susține că fostul președinte interimar al BEM este acuzat, alături de Ion Ropot, de escrocherie în proporții deosebit de mari și în interesul unei organizații criminale.

„Mai exact, procurorii au acumulat probe care relevă că, în noiembrie 2014, cei doi, acționând de comun cu alți membri ai organizației criminale, ar fi sustras 10 milioane de dolari SUA și 8 milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de Moldindconbank și Moldova Agroindbank către Banca de Economii. Potrivit materialelor, garanția rambursării acestor plasamente interbancare era de 35% din acțiunile Victoriabank, care au fost gajate de compania INSIDOWN LTD (Cipru), afiliată lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, în folosul Moldindconbank și Moldova Agroindbank, precum și contractele de amanet”, explică procurorii într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă precizează că ulterior, pe 28 noiembrie 2014, din contul creditului de urgență garantat de stat au fost restituite aceste datorii ale Băncii de Economii față de Moldova Agroindbank și Moldindconbank, fără rambursarea sumelor din contul bunurilor gajate ce garantau rambursarea acestor plasamente, iar gajul (35% din acțiunile Victoriabank) a fost radiat în interesul organizației criminale.

Cel care acționa în interesul companiei INSIDOWN LTD, pentru a procura acțiunile Victoriabank de la Veaceslav Platon era deputatul Denis Ulanov, care a rămas în această săptămână fără imunitate parlamentară și a fost reținut, fiind bănuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

Bîrca și Ropot nu-și recunosc vina, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat în acest caz procurorii au instituit sechestre pe cinci bunuri imobile ale inculpaților, cu eventuala lor confiscare specială în folosul statului.

Amintim că ex-președintele BEM a fost reținut la începutul lunii decembrie 2020, împreună cu alte cinci persoane, printre care foștii conducători ai celor trei bănci implicate în jaful bancar - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, dar și reprezentanți ai holdingului Șor. De atunci, inculpatul se află în arest la domiciliu.

Fostul administrator special al BEM, actual șef de Direcție din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, a fost reținut pe 11 martie curent, iar ulterior plasat în arest, fiind în prezent cercetat și de PCCOCS pentru abuz de serviciu la gestionarea garanțiilor bancare acordate de către BNM celor trei instituții financiare falimentate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md