Persoanele cu deficienţe de auz vor putea să comunice mai eficient datorită unor măşti transparente

unnamed

Persoanele cu deficienţe de auz vor putea să comunice mai eficient datorită unor măşti transparente. 3000 de măşti cu ecran de protecţie pentru adulți, 1 650 de măști cu ecran de protecţie pentru copii și adolescenți şi 1 600 de viziere au fost fabricate în cadrul unui proiect implementat de Alianţa Infonet cu susţinerea Ambasadei Australiei în Republica Moldova.

Ajutorul umanitar acordat comunității persoanelor cu deficiențe de auz, în această perioadă complicată, are drept scop de a „costrui un pod de comunicare” cu societatea prin facilitarea condițiilor de egalitate în realizarea drepturilor.

Activitățile specifice din cadrul proiectului se referă la confecționarea măștilor cu ecran de protecție și repartizarea vizierelor cu scop de spori gradul de incluziune a persoanelor cu deficiențe de auz. Materialele de protecție vor fi repartizate în cadrul comunității persoanelor cu deficiențe de auz, dar și pentru pedagogii care interacționează cu elevi cu dizabilități de auz în școlile de cultură generală.

Măștile de protecție sunt confecționate cu ecran din plastic alimentar și sunt de utilizare multiplă. În scop de informare a persoanelor cu cu deficiențe de auz, dar și a publicului larg, echipa proiectului a elaborat un spot video, cu traducere în limbaj mimico-gestual și cu subtitrare în limba rusă.

„Ar fi fost bine ca aceste măşti să fie distribuite şi în markete, primărie, poliţie, acolo unde cei surzi se confruntă cu probleme de comunicare”, a spus Preşedintele Asociaţiei Surzilor din Republica Moldova, Ruslan Lopatiuc.

Începând cu săptămâna viitoare materialele de protecție vor fi repartizate în republică, inclusiv, prin intermediul serviciilor de asistență psihopedagogice, filialelor teritoriale ASRM, organizațiilor neguvernamentale. Pentru mai multe detalii despre repartizarea măștilor, accesați aici.

Valoarea proiectului de susţinere a persoanelor cu deficienţe de auz în contextul pandemiei COVID-19 e de peste 270 de mii de lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente