Confirmat oficial: Tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2 există în Republica Moldova

Ilie Gulca
24/03/2021

Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat, marți, că a recepționat rezultatele probelor expediate Institutului de virusologie Charite din Berlin privind monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 prin metode de biologie moleculară și secvențiere.

Conform rezultatelor recepționate din cele 23 de probe expediate, 11 probe au fost confirmate ca tulpină britanică B.1.1.7 (Marea Britanie). Dintre acestea, 7 probe sunt ale persoanelor suspecte la COVID-19 revenite din Marea Britanie, 2 din Ucraina și 2 pacienți cu forme grave de COVID-19 din secțiile de terapie intensivă.

Simptomatica tulpinii britanice cuprinde tuse, oboseală puternică, durere în gât și mușchi. Pierderea simțurilor este mai puțin pronunțată în comparație cu varianta chineză a virusului. Acesta are o rată de infectare mai mare decât virusul în forma obișnuită.

În context, Laboratorul virusologic al ANSP continuă selectarea probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS CoV-2.

Medicii subliniază că noua tulpină nu presupune un alt tratament al pacienților. Ei îndeamnă populația să respecte toate măsurile aprobate de autoritățile în sănătate și să se protejeze pe sine și cei dragi: purtarea măștii de protecție; păstrarea distanței fizice de minim un metru între persoane; evitarea aglomerațiilor; spălarea cât mai frecventă pe mâini sau dezinfectarea lor; aflarea acasă.

Premierul Aureliu Ciocoi a anunțat, la începutul lunii martie, în cadrul unei emisiuni TV că în R. Moldova a apărut noua tulpină de COVID.

„Din informația pe care o dețin eu, au fost trimise în câteva laboratoare din Germania probele anumitor pacienți din Republica Moldova. Există răspunsul preliminar, care confirmă tulpina britanică și suntem în așteptarea răspunsului oficial pe hârtie”, a spus Ciocoi.

Tulpina Britanică a fost identificată pentru prima dată în septembrie 2020, în comitatul Kent, Marea Britanie. Tulpina s-a răspândit rapid prin toate regiunile Marii Britanii, autoritățile fiind nevoite să introducă un lockdown general.

Ilie Gulca
24/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii