Zeci de milioane în vânt // Sistemele informaționale, finanțate pe bani din afară, care nu funcționează

Ilie Gulca
24/03/2021

18 sisteme informaționale, finanțate din surse externe, în valoare de peste 68 milioane de lei, la momentul desfășurării auditului Curții de Conturi, nu erau utilizate. Mai mult, perspectiva de utilizare a acestora, în opinia auditului, este redusă. Acestea sunt concluziile unui raport al Curții făcut public la sfârșitul anului 2020.

Sistemul informațional e-Vinieta, elaborat de Întreprinderea de Stat Autoritatea de Stat a Drumurilor, în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), pe parcursul anilor 2018–2019, costul căruia a constituit peste 2 milioane de lei, în momentul efectuării auditului, nu era dat în exploatare și nu se utilizează corespunzător.

SIA e-Autorizații, elaborat pe parcursul anilor 2016–2017, în cadrul Proiectului e-Transformare a Guvernării, costul căruia constituie peste 4 milioane de lei, nu este integral funcțional și utilizat.

Cinci sisteme informaționale deținute de Agenția Resurse Informaționale Juridice, implementate în anii 2014–2015, costul cărora constituie peste 10 milioane de lei, nu au fost lansate în producție în perioada efectuării raportului.

Sistemul informațional WFMS, achiziționat de MAI, pe parcursul 2016–2017, în valoare de peste 14 milioane de lei, care, deși, potrivit datelor prezentate este funcțional, acesta nu a fost dat în exploatare.

Ilie Gulca
24/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii