/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC/ Ultima oră! Socialiștii au atacat la Curtea Constituțională decretul prin care Gavrilița a fost înaintată pentru prim oară la șefia Guvernului

missing
24 martie 2021, ora 20:54

Deputații socialiști au atacat la Curtea Constituțională decretul prin care fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavrilița a fost înaintată de Maia Sandu pentru prima oară la funcția de prim-ministră. Sesizarea a fost depusă de către parlamentarii Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski. L-am contactat pe Vasile Bolea și l-am întrebat din ce motiv a fost depusă sesizarea, deputatul nu ne-a oferit un răspuns, făcând referire la ora târzie la care a fost contactat. 

„Subliniem că prin emiterea decretului criticat, președintele Republicii Moldova a sfidat nu doar autoritatea Constituției, dar și a Curții Constituționale, care în  jurisprudența sa recentă  a decis că exercițiul învestirii Guvernului urmează să fie unul sincer și responsabil”, se arată în sesizare.

Deputații socialiști au solicitat Înaltei Curți examinarea acestei sesizări în regim prioritar și să declare neconstituțional decretul președintei Maia Sandu din 27 ianuarie 2021, privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.

Menționăm că candidatura Nataliei Gavrilița nu a fost susținută de Parlament. După aceasta Maia Sandu a înaintat-o repetat pe Natalia Gavrilița, însă decretul a fost declarat neconstituțional.

Ulterior, deputații socialiști au înaintat-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru, având susținerea parlamentarilor din Platforma „Pentru Moldova”, care include și Partidul „Șor”.

În urma ultimelor consultări pe care Maia Sandu le-a avut cu fracțiunile parlamentare, Mariana Durleșteanu a anunțat că-și retrage candidatura. Maia Sandu, în acest context, la înaintat pe Igor Grosu, care deja și-a prezentat echipa și programul de guvernare, iar pe 25 martie este așteptat în Parlament.

Amintim că Înalta Curte a declarat constituțional decretul de înaintare a lui Igor Grosu la șefia Guvernului, după ce socialiștii au înaintat o sesizare în acest sens.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram