image
Sursa foto: Siegfried Muresan//Facebook

Siegfried Mureșan: UE va continua să sprijine RM în combaterea pandemiei; Chișinăul trebuie să accelereze reformele

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, a precizat ca în urma ședinței Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova care a avut loc ieri, 22 martie, a fost adoptată o declarație comună. Oficialul european precizează că semnatarii declarației susțin continuarea asistenței financiare și medicale pe care Uniunea Europeană și statele membre au oferit-o Republicii Moldova de la începutul pandemiei, dar totodată solicită că reformele administrative de la Chișinău să fie accelerate.

„Justiția, sănătatea, economia și sistemul bancar sunt domeniile care au cea mai mare nevoie de reformă. Solicităm autorităților de la Chișinău să continue cu prioritate lupta împotriva corupției și spălării banilor. Am mai spus că investigațiile privind frauda bancară masivă din 2014 se desfășoară într-un ritm prea lent. Solicităm autorităților să țină cont de așteptările oamenilor: să aducă rapid în fața justiției toate persoanele responsabile de frauda bancară și să se recupereze banii pierduți” a menționat europarlamentarul.

Oficialul european a mai adăugat că au primit cu bucurie vestea privind eliberarea primei tranșe a noului program al Uniunii Europene de asistență macrofinanciară către Republica Moldova. „De asemenea, am solicitat tuturor autorităților din Republica Moldova să intensifice eforturile pentru îndeplinirea condițiilor necesare pentru eliberarea și celei de-a doua și a ultimei tranșe a noului program de asistență macrofinanciară a Uniunii Europene. Am amintit cu acest prilej că Uniunea Europeană nu a putut elibera a treia tranșă din pachetul anterior de asistență macrofinanciară tocmai fiindcă Republica Moldova nu a îndeplinit la acea vreme condițiile înainte de termenul contractual”, a precizat Siegfried Mureșan.

Potrivit eurodeputatului, semnatarii declarației comune au solicitat și garantarea unei mass-media libere și diverse în Moldova.

„Pluralismul mass-media, protejarea presei independente și libertatea de exprimare sunt elemente de bază care susțin un sistem politic democratic. De aceea, ne arătăm îngrijorarea cu privire la finanțarea externă a unor posturi de televiziune din Republica Moldova. Cerem, astfel, îmbunătățirea cadrului legal în domeniu pentru a asigura sustenabilitatea economică, autonomia instituțională și independența editorială a mass-media din Republica Moldova”, a mai spus Sigfried Mureșan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: