Republica Moldova, membră a unui nou program de prevenire și de reducere a poluării în bazinul Mării Negre

Republica Moldova va fi membră a unui nou program de prevenire şi de reducere a poluării în bazinul Mării Negre, ce urmează a fi lansat de Banca Mondială în a doua jumătate a anului curent. Pentru a discuta despre noul program regional „Blueing the Black Sea”, dar şi despre cele mai importante probleme de interes comun în legătură cu prevenirea poluării marine şi schimbările climatice în regiunea Mării Negre, Organizaţia de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) a organizat, o serie de seminare consultative, cu ţările membre. 

Foto: MADRM

La eveniment a participat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului Ion PERJU, care a vorbit, în şedinţa plenară, despre provocările sectorului de apă din ţara noastră şi despre eforturile autorităţilor naţionale orientate spre gestionarea durabilă a resurselor de apă.

„Gestionarea durabilă a resurselor de apă devine o necesitate tot mai stringentă şi se regăseşte printre priorităţile fundamentale pe agenda de activitate a Guvernului. Disponibilitatea resurselor de apă în Republica Moldova şi vulnerabilitatea la schimbările climatice, determină intensitatea provocărilor asupra sectorului de apă – anul 2020 fiind un exemplu elocvent referitor la importanţa resurselor de apă. Marea Neagră este un laborator natural de importanţă globală, pentru ştiinţa fundamentală, politica de sustenabilitate şi Economia Albastră, aceasta având un mare potenţial în ţările riverane Mării Negre, în ansamblu, deoarece poate fi considerată drept instrument de promovare a cooperării, de stabilitate şi abilitare a comunităţilor din regiune. MADRM salută şi sprijină angajamentul realizat de statele riverane ale Mării Negre de a lucra împreună pentru o economie albastră mai durabilă prin Agenda maritimă comună pentru Marea Neagră şi Agenda Strategică de Cercetare şi Inovare la Marea Neagră, un exemplu excelent de cooperare şi diplomaţie ştiinţifică. Confirmăm disponibilitatea de a orienta şi sprijini punerea în aplicare a acestor iniţiative, ce vor fi o prioritate în cooperarea regională a Mării Negre în anii următori. Invităm instituţiile şi autorităţile statului să ia în considerare priorităţile Agendei Strategice de Cercetare şi Inovare la Marea Neagră în programele lor de cercetare transnaţionale, transfrontaliere şi naţionale”, a subliniat Ion Perju.

Evenimentul a fost organizat în două sesiuni de lucru, la care au participat reprezentanţi ai OCEMN, experţi din cadrul Băncii Mondiale şi exponenţi ai mediului de cercetare. Eforturile părţilor au fost conjugate pentru stabilirea nivelului de poluare a apelor în ţara noastră, identificarea metodelor de prevenire şi de reducere a poluării în râurile Prut şi Nistru, revizuirea modalităţilor de evacuare a apelor uzate industriale, evaluarea fondurilor financiare prevăzute pentru reducerea poluării în bazinul Mării Negre.

Notă: Programul regional „Blueing the Black Sea” urmează să fie lansat de către Banca Mondială în a doua jumătate a anului 2021 şi să fie implementat de OCEMN PERMIS. Valoarea totală a proiectului este estimată la de 7 milioane de Dolari, sumă orientată spre reducerea poluării pe căile navigabile şi în Marea Neagră. Programul a fost conceput pentru sporirea investiţiilor în economia albastră pentru regiunea Mării Negre şi consolidarea dialogului între state.


Pub