(doc) Cod roșu de Covid-19 la Cimișlia: 24 de localități întră în carantină

Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică din Cimișlia a luat decizia de a instaura Cod roșu de răspândire a infecției Covid-19, după ce în ultimele 14 zile au fost înregistrate 246 cazuri sau 459,4 cazuri la 100 000 populație. Totodată, a fost declarată stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul raionului în perioada 23 martie -18 aprilie 2021.

Foto: UNIMEDIA

Sporirea incidenței, creșterea ratei contagiozității, creșterea numărului de teritorii clasificate în Cod roșu de alertă, majorarea numărului formelor grave ale bolii, creșterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivare a testelor la virusul SARS-CoV-2, creșterea numărului de forme asimptomatice, răspândirea comunitară intensă, toate acestea atestă tendințe de agravare a procesului epidemic al infecției cu Covid-19 în Republica Moldova, în acest sens în localitățile în care a fost instituit „Cod roșu” se impun următoarele măsuri de prevenire a infecției Covid-19:

Restricționarea deplasării populației și izolarea la domiciliu. Interzicerea adunărilor în masă, inclusiv activitățile culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment.  Interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă etc). Ajustarea serviciilor de asistență medicală și prestarea doar a celor esențiale. Restricționarea deplasării populației și izolarea la domiciliu.

De asemenea, se interzice organizarea și desfășurarea în unitățile de alimentație publică a evenimentelor festive, nunților, cumetriilor, aniversărilor, precumși a altor evenimente. Se interzice organizarea si desfășurarea, cu prezența fizică a persoanelor, a conferințelor științifice, adunărilor și întrunirilor profesionale în masă, olimpiadelor, competițiilor sportive. Se interzice organizarea și desfășurarea în spații închise și deschise a expozițiilor, festivalurilor, târgurilor agricole specializate, evenimentelor comerciale. Se interzice desfășurarea activităților, cu prezența spectatorilor, în incinta caselor de cultură. Se stabilește regimul de activitate a piețelor agroalimentare și nealimentare în intervalul orelor 07.00 – 15.00. Unitățile specializate de comerț cu amănuntul a produselor nealimentare vor activa până la ora 18.00.

În raionul Cimișlia sunt înregistrate 2769 persoane bolnave cu Covid-19, ce constituie 5616,6 la 100 mii populație. În ultimele 14 zile au fost înregistrate – 246 cazuri sau 459,4 cazuri la 100 000 populație, potrivit datelor prezentate de Consiliul raional Cimișlia.








Pub