Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Germania extinde lockdown-ul până în…

Germania extinde lockdown-ul până în data de 18 aprilie. Merkel: Suntem practic într-o nouă pandemie. Mutația britanică a devenit dominantă

Germania a decis să extindă lockdown-ul până în data de 18 aprilie şi le cere cetăţenilor să stea acasă în timpul sărbătorilor Pascale. Decizia a fost anunțată de cancelarul Angela Merkel, motivând că în așa mod ar încerca să rupă un al treilea val al pandemiei COVID-19, scrie Reuters.

După o lungă serie de discuţii care s-a întins până în mijlocul nopţii, Merkel i-a convins pe liderii celor 16 state germane să înăsprească lupta cu pandemia, renunţând astfel la planul de a reporni treptate economia – un plan asupra căruia decidenţii s-au pus de acord la începutul lunii, dar pe care acum l-au respins din cauza unei creşteri bruşte a numărului de cazuri.

„Acum suntem practic într-o nouă pandemie. Mutația britanică a devenit dominantă ”, a declarat Merkel într-o conferință de presă.

„În principiu, ne confruntăm cu un nou virus de același tip, dar cu caracteristici foarte diferite. Mai mortal, mai infecțios și mai infecțios pentru mai mult timp”, a spus Merkel.

Germania a început cu atenție reducerea restricțiilor la începutul acestei luni. Dar răspândirea mai multor variante infecțioase ale virusului a dus la creșterea cazurilor, determinând îngrijorarea că spitalele ar putea să nu facă față în curând.

Institutul de Boli Infecţioase Robert Koch a anunţat că numărul de cazuri per suta de mii de locuitori înregistrate în decursul unei săptămâni s-a situat la 107 luni, peste pragul de 100 – la care secţiile de terapie intensivă nu mai fac faţă. Peste 3.000 de oameni erau internaţi în secţiile de Terapie Intensivă din Germania duminică.

Timp de cinci zile de la 1 aprilie, germanii vor rămâne acasă și vor reduce contactele cât mai mult posibil. Însă acordul de la sfârșitul nopții nu a inclus închiderea tuturor magazinelor, inclusiv a magazinelor esențiale, cum ar fi supermarketurile, pentru care Merkel ceruse.

Adunările mari de familie vor fi interzise de sărbători, cu cel mult două gospodării sau până la cinci persoane, care vor avea voie să se întâlnească. Guvernul va cere bisericilor să organizeze toate serviciile de Paște online pentru a evita adunările.

Merkel a declarat că Germania se află într-o cursă contra timp pentru a-și vaccina populația înainte ca noile variante de coronavirus să preia. Aproximativ 9% dintre germani au primit cel puțin un vaccin, dar se așteaptă ca ritmul vaccinărilor să crească luna viitoare.