09:12:26 19.04.2024
Stiri

DOC // Președintele raionului Râșcani, Vasile Secrieru, a alocat BANI PUBLICI pentru a-și procura un APARTAMENT, fiindcă este „tânăr specialist”. Reparația făcută din banii contribuabililor a costat mai mult decât locuința

Actualitate 23.03.2021 12:59 Vizualizări2723 Autor: Ziarul National
DOC // Președintele raionului Râșcani, Vasile Secrieru, a alocat BANI PUBLICI pentru a-și procura un APARTAMENT, fiindcă este „tânăr specialist”. Reparația făcută din banii contribuabililor a costat mai mult decât locuința Facebook


Președintele raionului Râșcani, socialistul Vasile Secrieru, s-a ales cu un apartament cumpărat din banii publici. Prin semnătura lui Secrieru, apartamentul a fost cumpărat, iar apoi tot prin semnătura președintelui de raion locuința a fost dată în locațiune deja „tânărului specialist” Vasile Secrieru.

Deputatul Radu Marian consideră că socialistul de la Râșcani a dat dovadă de un „tupeu fără margini” și a povestit, pas cu pas, cum a intrat acesta în posesia locuinței cumpărate din banii publici.

Astfel, la 10 decembrie 2020, Consiliul raional Râșcani a aprobat decizia de a procura un apartament în sumă de 265 de mii de lei pentru „aparatul președintelui”. La 17 decembrie 2020, potrivit unui document intern, s-ar fi alocat alte 268 de mii de lei pentru reparația apartamentului dat. La 13 ianuarie 2021, Consiliul Raional Râșcani decide acordarea în locațiune a unui apartament lui Vasile Secrieru în calitate de „tânăr specialist”.

„El a semnat contract cu sine însuși: „se împuternicește președintele raionului să încheie contract de locațiune a spațiului locativ cu domnul Secrieru Vasile”. Înainte de toate este o decizie imorală. De ce trebuie un președinte de raion să-și ofere un apartament? De ce acest apartament nu a fost alocat unui medic sau unui profesor, sau altui funcționar public care are nevoie disperată de susținere din partea statului?”, se întreabă Radu Marian.

Totuși, dincolo de aspectul imoral, există mari semne în ceea ce privește legalitatea acestei decizii, precizează parlamentarul.

„Avem suspiciuni rezonabile că Secrieru nu a declarat conflictul de interese la Autoritatea Națională pentru Integritate (ANI). Conform legii privind declararea averii și intereselor personale, președintele raionului este obligat să notifice ANI imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării despre situație de conflict de interese.

El nu putea să-și acorde locuință de serviciu, pentru că în lista funcțiilor și profesiilor ce oferă dreptul de a primi locuință de serviciu nu include și președintele raionului (Legea nr. 75 din 30.04.2015 prevede la art. 21, Hotărârea de Guvern nr. 914 din 25.07.2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a locuințelor de serviciu). Avem bănuieli rezonabile că această faptă este o infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de art. 327, Cod Penal, respectiv folosirea intenționată a situației de serviciu în interes personal. În aceste condiții, am trimis sesizări la ANI, Procuratură și Cancelaria de Stat ca să se expună asupra legalității acestor acțiuni”, a conchis Radu Marian.




La rândul său, președintele raionului Râșcani, Vasile Secrieru recunoște că i s-a dat în locațiune un apartament cumpărat din banii publici, doar că a făcut-o vicepreședintele raionului.

„Au început atacul mediatic asupra mea… Mereu am stimat și apreciat oamenii profesioniști și specialiști în domeniu, care operează cu cifre și date veridice. Iată că, dacă în Parlament totul este la nivel, unii deputați își mai caută de lucru prin a defăima, manipula și duce în eroare opinia publică. Atașez mai jos decizia Consiliului Raional aprobată de consilieri, pentru a demonstra capacitățile lui Radu Marian în ceea ce privește operarea cu date, informații și documente veridice (a se vedea pct.3)”, a scris Secrieru pe Facebook.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md