05:19:40 25.04.2024
Stiri

Dodon a PIERDUT în fața Maiei Sandu: „Parlamentul va fi responsabil pentru provocarea ANTICIPATELOR, chiar dacă le-a promovat Maia Sandu. Ei au șansa să le evite prin ÎNVESTIREA unui guvern care nu este al lor”

Actualitate 23.03.2021 15:32 Vizualizări6112 Autor: Ziarul National
Dodon a PIERDUT în fața Maiei Sandu: „Parlamentul va fi responsabil pentru provocarea ANTICIPATELOR, chiar dacă le-a promovat Maia Sandu. Ei au șansa să le evite prin ÎNVESTIREA unui guvern care nu este al lor”


„Parlamentul R. Moldova are acum două opțiuni – să voteze pentru învestirea guvernului sau să respingă candidatura premierului desemnat Igor Grosu. Dar în cel de-al doilea caz există riscul ca parlamentul să fie dizolvat, deoarece eu cred că imediat, după o eventuală respingere a acestui guvern, președinta Maia Sandu se va adresa la Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțele care justifică dizolvarea parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate”, consideră fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

În opinia lui Tănase, Parlamentul R. Moldova trebuie să demonstreze acum că este capabil să învestească un guvern și să voteze pentru candidatura lui Grosu, or, în cazul în care Legislativul îl va respinge, ar rezulta că forul suprem legislativ nu este capabil să învestească un guvern.

„Asta înseamnă că președinta Maia Sandu ar avea posibilitatea să meargă la Curte ca să ceară constatarea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului. Vreau să fac o precizare: în principiu, chiar dacă și această tentativă va eșua, asta nu înseamnă că președintele în mod obligatoriu este obligat. Dacă președintele dorește, consideră că mai poate încerca, eu cred că o astfel de abordare ar fi permis Curții să nu constate circumstanțele pentru dizolvare, dar, cel mai probabil, lucrurile vor urma completamente altă logică. Parlamentul are două opțiuni: fie să accepte acest guvern, fie să accepte că acest parlament va fi dizolvat și urmează să fie organizate alegeri anticipate. Alte opțiuni nu prea văd din simplul motiv că Maia Sandu de fapt a declarat deschis că ea își dorește aceste alegeri anticipate. Parlamentul are acum o singură șansă ca să nu fie dizolvat - să voteze și să accepte Guvernul Grosu”, a declarat Tănase pentru „Europa Liberă”.

Sursa citată a mai adăugat că, dacă Grosu nu va fi votat, atunci Maia Sandu nu ar fi obligată să poarte din nou consultări cu fracțiunile pentru a decide dacă se declanșează anticipatele.

„Eu cred că, în cazul de față, președinta deja ar avea deschisă posibilitatea să meargă la Curtea Constituțională să ceară constatarea circumstanțelor privind dizolvarea parlamentului. Eu cred că așa va proceda dumneaei. Dar, cel mai probabil, dacă parlamentul va respinge această candidatură, în mod cert președinta se va adresa la Curtea Constituțională pentru dizolvare. Ce răspuns poate oferi Curtea? Noi încercăm acum să anticipăm o situație care nu a avut loc. E greu de spus. Curtea ar avea diferite argumente în acest sens, ar putea să interpreteze în ce măsură au fost aceste două tentative, cum au fost ele.

Dacă să ne întoarcem la modul practic de funcționare a mecanismelor politice, eu nu dau nicio șansă că președinta Sandu va ezita să dizolve parlamentul. Și aici, de fapt, dacă ar fi s-o spunem pe șleau, deja mingea este mai mult pe terenul parlamentului, ei sunt cei care trebuie să decidă. De altfel, pe parlament va pica, până la urmă, și responsabilitatea pentru aceste anticipate, chiar dacă le-a promovat și le-a declanșat de facto Maia Sandu. Ei acum au șansa să le evite, au șansa să învestească un guvern, care nu este al lor, pe care nu-l agreează. Asta este regula jocului democratic. Trebuie să recunoaștem că președinta Sandu a jucat mult mai abil decât s-au așteptat parlamentarii, dar asta e regula jocului democratic. În politică învinge cel care este mai abil și în această partidă președinta a fost mai abilă, a jucat mai bine această carte și a obținut un avantaj, cred eu, nu tactic, dar chiar strategic în polemica sa cu parlamentul și cred eu că parlamentarii înțeleg foarte bine această realitate”, a conchis fostul președinte al CC.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md