Revoltător! Președintele socialist al raionului Rîșcani a obținut o locuință din bani publici, semnând un contract cu el însuși

by D M
Distribuiti mai departe...

Președintele raionului Râșcani, socialistul Vasile Secrieru, s-ar fi ales cu un apartament din banii publici. Despre aceasta anunță deputatul PAS, Radu Marian, pe pagina sa de Facebook. Potrivit parlamentarului totul s-a întâmplat în perioada 10 decembrie 2020 – 13 ianuarie 2021, timp în care Consiliul raional Rîșcani a aprobat procurarea apartamentului, ulterior a alocat bani pentru reparație, apoi consliliul a decis acordarea aparatamentului lui Vasile Secrieru, președintele raionului Rîșcani, în calitate de „tânăr specialist”.

„Tupeu fără margini. Președintele raionului Râșcani, socialistul Vasile Secrieru, s-a ales cu un apartament din banii publici. Iată cum au decurs lucrurile:

Pasul 1: La 10 decembrie 2020, Consiliul raional Rîșcani a aprobat procurarea unui apartament în sumă de 265 mii lei pentru „aparatul președintelui”.

Pasul 2: La 17 decembrie 2020, conform unui document intern, s-ar fi alocat 268 mii lei pentru reparația apartamentului dat.

Pasul 3: La 13 ianuarie 2021, Consiliul Raional Rîșcani decide acordarea în locațiune a unui apartament dlui Secrieru Vasile în calitate de „tânăr specialist”.

El a semnat contract cu sine însuși, citez: „Se împuternicește Președintele raionului să încheie contract de locațiune a spațiului locativ cu dl Secrieru Vasile”: https://consiliulriscani.md/index.php…”, astfel explică Radu Marian procedura prin care socialistul Vasile Secrieru s-ar fi ales cu un apartament. 

Potrivit deputatului PAS aceasta „este o decizie imorală” și se întreabă de ce acest apartament nu a fost oferit unui medic sau profesor. „De ce trebuie un președinte de raion să-și ofere un apartament? De ce acest apartament nu a fost alocat unui medic, sau unui profesor, sau altui funcționar public care are nevoie disperată de susținere din partea statului?”

Totodată, Radu Marian mai spune că există mari dubii în ceea ce privește legalitatea acestei decizii, și anume:
 
– Avem suspiciuni rezonabile că Secrieru nu a declarat conflictul de interese la ANI. Conform Legii nr. 133 privind declararea averii și intereselor personale, președintele raionului este obligat să notifice Autoritatea Națională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre situație de conflict de interese.
– El nu putea să-și acorde locuință de serviciu pentru că în lista funcțiilor și profesiilor ce oferă dreptul de a primi locuință de serviciu nu include și președintele raionului (Legea nr. 75 din 30.04.2015 prevede la art. 21, Hotărârea de Guvern nr. 914 din 25.07.2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a locuințelor de serviciu).
– Avem bănuieli rezonabile că această faptă este o infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de art. 327, Cod Penal, respectiv folosirea intenționată a situației de serviciu în interes personal.
 
În contextul cazului dat deputatul PAS, Radu Marian, anunță că a trimis sesizări la ANI, Procuratură și Cancelaria de Stat, pentru a se expune asupra legalității acestor acțiuni.
 
 

Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.