/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Universitatea Nicolae Testemițanu a început vaccinarea tinerilor contra noului tip de coronavirus

22 martie 2021, ora 22:53

Zi importantă pentru studenții de la medicină. Universitatea Nicolae Testemițanu a început vaccinarea tinerilor contra noului tip de coronavirus. Potrivit responsabililor, pe listele de așteptare s-au înscris deja peste 500 de studenți, însă procedura este benevolă. Vaccinul utilizat este produs de compania chineză Sinopharm. Ce-i drept, deocamdată, serul nu este autorizat nici de Organizația Mondială a Sănătății și nici de Agenția Medicamentului de la noi. Potrivit responsabililor, aceasta nu este, însă, o problemă, deoarece vaccinul face parte dintr-o donație și nu ar avea nevoie de autorizare din partea instituțiilor abilitate ale statului, pentru a fi utilizat.

Dragoș, student în anul întâi la medicina generală, a fost printre primii tineri care s-au vaccinat, astăzi. În primul rând, lucrătorii medicali l-au întrebat despre starea de sănătate și i-au povestit despre reacțiile adverse care pot apărea.

Mai apoi, asistenta medicală i-a prezentat tânărului vaccinul.

Iar odată ieșit din cabinet, Dragoș a primit două pastile de paracetamol din partea Universității, așa, ca pentru orice eventualitate. În cazul în care va avea reacții adverse mai severe, acesta va putea apela la o linie verde, creată recent de instituție.

Ca procedura să decurgă fără abateri, asistentele medicale au fost instruite, cum să facă vaccinul. Ce-i drept, instruirea a avut loc în spațiu virtual.

Vaccinul utilizat pentru imunizarea studenților de la Universitatea de Medicină este produs de compania chineză Sinopharm și, deocamdată, nu este autorizat nici de Organizația Mondială a Sănătății și nici de Agenția Medicamentului de la noi.

Chiar și așa, autoritățile de la Agenția pentru Sănătate Publică anunță că acest fapt nu este o problemă, întrucât vaccinul face parte dintr-o donație și nu ar avea nevoie de aceste autorizații de conformitate.

La rândul lor, unii studenți pe care i-am intervievat ne-au zis că pentru ei nu contează firma, ci mai mult efectul pe care îl are vaccinul, mai ales că peste 270 dintre ei au trecut deja prin boală.

De vaccin pot beneficia și studenții străini, dar și colaboratorii Universității.

Următoarea doză va fi administrată studenților peste trei săptămâni. Vaccinul produs de Sinopharm a ajuns în Republica Moldova, săptămâna trecută, fiind donate 2000 de doze de către Emiratele Arabe Unite. Toate acestea vor fi utilizate de către Universitatea de Medicină, care va beneficia în următoarele zile și de circa 1500 de doze de vaccin Pfizer.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram