/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ O nouă metodă de escrocherie? Au apărut anunțuri despre vânzarea vaccinului Sputnik-V

22 martie 2021, ora 22:33

Se pare că escrocii se adaptează rapid în orice situație și vin cu noi metode de a face bani pe seama oamenilor creduli. De această dată, de exemplu, pe rețelele sociale au apărut mai mulțe anunțuri în care infractorii propun internauților să procure vaccinul anti-covid. Aceștia declară că au în stoc serul rusesc Sputnik-V, care deocamdată nu a fost livrat oficial în țara noastră, dar spun că îl vând cu 80 de euro pentru o fiolă. Reporterul TV8 a discutat cu așa-zisul comerciant și a aflat întreaga schemă.

Un anunț distribuit în ultimele zile în mai multe grupuri populare de pe Facebook a atras atenția internauților. Acesta este distribuit de un profil, care la prima vedere pare a fi unul real, iar în text scrie că femeia căreia îi aparține contul, vinde doze de vaccin rusesc Sputnik-V. Conform anunțului, serul a fost transportat în siguranță și este depozitat în Moldova.

Așa că reporterul TV8 i-a scris femeii pentru a afla mai multe detalii. Aceasta, însă, a refuzat să continue discuția pe Facebook.

Așa că am continuat conversația pe o altă rețea socială, iar așa-zisul comerciant a creat o convorbire secretă pentru ca reporterul să nu poată face fotografii sau apela ulterior poliția, întrucât toate datele sunt șterse la o perioadă de timp. Astfel, vânzătorul de vaccin ne-a povestit că serul face parte dintr-un oarecare lot distribuit instituțiilor medicale din Rusia și că acolo mai mulți oameni ar fi fost deja vaccinați cu el, iar reacții adverse înregistrate nu au fost. Acesta ne-a propus să livreze vaccinul cu un taxi, pe care ar fi trebuit să îl achităm tot noi. Am solicitat să ni se prezinte și o fotografie, drept dovadă că vaccinul există. Peste câteva clipe, persoana ne-a trimis o poză, care însă am găsit-o ușor pe internet, fotografia fiind făcută în Mexic, de către poliția care a depistat un lot fals de vaccinuri.

Chiar și așa, am spus că am fi interesați să procurăm șase fiole cu vaccin, iar asta ar costa 480 de euro, ne-a răspuns rapid vânzătorul. Acesta a mai zis că putem ochita doar online, prin transfer pe cont bancar, iar după ce îi trimitem bonul de plată, el va trimite și vaccinul.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre schemă, însă vânzătorul, indignat că adresăm prea multe întrebări, nu a mai continuat discuția, iar peste câteva minute a fost ștearsă întreaga conversație. Am discutat și specialiștii de la Agenția națională de Sănătate Publică, instituție care gestionează campania de vaccinare din Republica Moldova și locul unde sunt păstrate toate vaccinurile disponibile. Responsabilii au fost uimiți să afle despre această schemă.

Autoritățile declară că cel mai probabil, este vorba despre o estorcare de bani, însă nu exclud că în alte cazuri, infractorii ar putea propune spre comercializare și substanțe necunoscute, declarând că este un vaccin.

Am contactat și poliția pentru un comentariu, iar reprezentanții au declarat că până acum nu au fost sesizați despre astfel de cazuri, însă ofițerii de investigații vor cerceta cazul și vor identifica persoanele implicate. Oamenii legii ne-au zis că această activitate este ilegală, însă nu au putut preciza care ar fi pedeapsa.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram