image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră! Decretul semnat de Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier, declarat CONSTITUȚIONAL

UPDATE 15:37 // Decretul semnat de președintele Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu pentru funcția de premier a fost declarat constituțional.

Hotărârea a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de Curtea Constituțională.

Decizia Curții Constituționale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Judecătorul Vladimir Țurcan a avut o opinie separată.

Extras din hotărârea Curții:

În prezenta cauză, Curtea a analizat dacă majoritatea parlamentară absolută formalizarea căreia a fost anunțată după emiterea Decretului contestat beneficiază de suficiente garanții constituționale în situația invocată de autorii sesizării, i.e. marja discreționară a Președintelui Republicii privind menținerea sau anularea decretului de desemnare a unui candidat pentru funcția de Prim-ministru, în cazul în care despre formalizarea unei majorități parlamentare absolute se anunță după emiterea acestui decret.

În primul rând, Curtea a reținut că majoritatea parlamentară poate să nu acorde vot de încredere programului de activitate şi întregii liste a Guvernului, vot care va fi solicitat de candidatul pentru funcţia de Prim-ministru. În jurisprudența sa, Curtea a statuat că în procedura de formare şi învestire a Guvernului esenţial este votul Parlamentului, iar în conformitate cu prevederile articolului 98 alin. (3) din Constituție, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. De asemenea, în această situație, în cazul unor noi consultări după eșuarea acordării votului de încredere, majoritatea parlamentară absolută formalizată poate să înainteze un candidat pentru funcția de Prim-ministru.

În al doilea rând, în ipoteza în care nu vor avea loc noi consultări în sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție din cauza expirării termenului prevăzut la articolul 85 alin. (2) din Constituție, majoritatea parlamentară absolută va avea posibilitatea să abordeze problema învestirii Guvernului în cadrul consultărilor obligatorii cu Președintele Republicii care trebuie să aibă loc, conform articolului 85 alin. (1) din Constituție, în cazul dizolvării Parlamentului.

Prin urmare, Curtea a reținut că garanțiile în discuție echilibrează marja discreționară a Președintelui Republicii privind menținerea sau anularea decretului de desemnare a unui candidat pentru funcția de Prim-ministru, în cazul în care anularea este solicitată de o majoritate parlamentară absolută a cărei formalizare a fost anunțată după emiterea decretului.

În baza celor menționate supra, Curtea a considerat că Decretul contestat a fost emis cu respectarea prevederilor articolului 98 alin. (1) din Constituție, așa cum acesta a fost interpretat în jurisprudența Curții.

UPDATE // Judecătorii Curții Constituționale s-au retras pentru deliberări. Pronunțarea hotărârii va avea loc la ora 15:00.

__________________

Curtea Constituțională examinează la această oră sesizarea privind Decretul Președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru, Igor Grosu.

Sesizarea a fost depusă la Curte de către deputații PSRM Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrâncea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: