image
Sursa foto: Jurnal.md

Linie verde pentru chișinăuienii care se confruntă cu dificultăți în instituțiile medicale: „Am primit mai multe reclamații”

Cetățenii vor avea posibilitatea să sesizeze problemele cu care se confruntă în contextul solicitării asistenței medicale primare în instituțiile de sănătate din capitală în cadrul unei linii verzi. Un anunț în acest sens, a fost făcut de primarul Ion Ceban, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Ion Ceban a precizat că, în ultima perioadă, autoritățile municipale au recepționat mai multe reclamații, unde inclusiv pacienții bolnavi cu COVID-19 raportează că întâmpină dificultăți atunci când necesită asistență medicală primară.

„Am solicitat responsabililor să instituie un număr de telefon unic (linia verde), unde oamenii să ne poată informa despre problemele cu care se confruntă în instituțiile medicale municipale", a menționat Primarul General. 

Situația epidemiologică prin COVID-19, este în continuare alarmantă atât în municipiul Chișinău, dar și în toată republica. În capitală au fost înregistrate în total 94.882 de pacienți cu coronavirus, ceea ce constituie 44% din numărul total de cazuri pe republică.

În context, edilul capitalei a declarat că, pentru municipalitate, vaccinarea cadrelor didactice este o prioritate. Totodată, în acest moment, circa 70 la sută dintre cadrele medicale din municipiu s-au vaccinat.

„Astfel, Direcția Educație Tineret și Sport urmează să pregătească listele cu cadrele didactice care doresc să se vaccineze. Suntem în situația când profesorii sunt îngrijorați și nu doresc să activeze, iar multe cadre didactice au pierdut lupta cu virusul. Astfel, dacă ne dorim ca elevii să se întoarcă în băncile școlare, ar fi bine ca în această perioadă și profesorii să fie imunizați, la dorință sigur. Ei la fel sunt în zona de risc, în prima linie. De asemenea, am solicitat ca și cadrelor didactice din grădinițe să le fie acordată prioritar asistență necesară, în caz de necesitate", conchis Ion Ceban.

O solicitare similară a fost expediată de către municipalitate în adresa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, pentru a oferi prioritate în etapa a doua de vaccinare (care începe în săptămână curentă) cadrelor didactice, pentru a minimiza riscul infecției, precum și pentru a proteja profesorii.

E de menționat că municipalitatea va identifica surse pentru a procura teste rapide, în vederea protejării sistemului educațional, după experiența altor țări din regiune. 

Conform practicilor internaționale epidemiologice, vaccinarea se prioritizează în zonele și regiunile cu incidența sporită la infecție, ceea ce este caracteristic municipiului Chișinău, în special în ultima perioadă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: