Breaking News

image
Sursa foto: jurnal.md

Deputații Partidului „Șor”, Denis Ulanov și Petru Jardan, REȚINUȚI pentru 72 de ore după ce au rămas fără imunitate

UPDATE 22:42 // Deputații Denis Ulanov și Petru Jardan au fost reținuți preventiv pentru 72 de ore de Procuratura Anticorupție după au rămas fără imunitate parlamentară.

UPDATE 20:49 // Parlamentul a aprobat, cu 70 de voturi, demersul procurorului general privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului din Partidul Șor, Denis Ulanov.

UPDATE 19:38 // „Categoric resping acuzațiile de implicare în frauda bancară. E un precedent periculos îndreptat împotriva profesiei de avocat. Ați confirmat că nu am fost beneficiarul acestor bani, că nu aveți nicio dovadă în acest sens. Nu ați adus argumente privind necesitatea reținerii mele și percheziționării”, a declarat Denis Ulanov.

UPDATE 19:02 // Procurorul general a fost întrebat de deputatul Iurie Reniță când va mai veni în Parlament pentru a cere ridicarea imunității altor deputați, precizând că se referă la dosarul Bahamas în care ar fi implicați socialiștii.

„Nu venim în Parlament la comandă, ci atunci când avem suficiente probe care demonstrează vinovăția unei sau altei persoane. Când vom acumula probe, vom veni din nou”, a fost răspunsul lui Stoianoglo.

UPDATE 18:54 // Deputatul Denis Ulanov a intervenit în timpul sesiunii de întrebări adresate procurorului general. Acesta afirmă că a fost audiat ca martor în legătură cu acuzațiile care i se aduc.

„Ați fost audiat în calitate de martor în legătură cu alt dosar care nu are legătură că acest dosar”, a spus Alexandr Stoianoglo.

UPDATE 18:44 // „Vreau explicit să spuneți ce grupuri criminale există și stabilirea legăturii cu asociația criminală a lui Plahotniuc și grupul criminal condus de Șor”, s-a adresat deputatul Octavian Țâcu procurorului general.

„Vorbim de noțiuni juridice. Este o organizație mai mare formată din grupuri criminale. Azi vorbim de un grup criminal condus de Șor din organizația condusă de Plahotniuc”, a spus Stoianoglo.

UlanovUlanov

UPDATE 18:33 // În continuare, procurorul general își prezintă argumentele pentru ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului Șor, Denis Ulanov.

Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, pocurorii au acumulat probe pertinente și concludente de implicare în frauda bancară, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul escrocheriei și spălării de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale: „Acționând în interesele lui Ilan Șor, a negociat direct condițiile tranzacției cu reprezentantul lui Platon”.

UPDATE 17:58 // Parlamentul a aprobat, cu 68 de voturi, demersul procurorului general privind ridicarea imunității parlamentare a deputatului din Partidul Șor, Petru Jardan.

„Îmi cer scuze față de familie, față de părinți că i-am făcut să treacă prin asta”, a spus Petru Jardan înainte de vot.

UPDATE 17:04 // Deputatul Petru Jardan respinge acuzațiile care i se aduc, de abuz de serviciu în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionării.

„După părerea mea, mi-am făcut munca bine”, a spus Petru Jardan, fost director al Aeroportului Internațional Chișinău în perioada 2013-2019. El a fost întrebat dacă consideră că în spatele acestor acuzații se ascunde ceva. „Mă depășește, nu știu cum aș putea răspunde, nu vreau să dau nicio apreciere”, a fost răspunsul deputatului.

„Putea deputatul Petru Jardan să ascundă faptul efectuării acesti plăți și să întreprindă toate măsurile pentru a împiedica statul să întoarcă acești bani? Sigur că nu putea”, a menționat deputatul Partidului Șor

„Nu știu dacă am structurat bine ce am avut de spus, nu știu dacă mi-a scăpat ceva. Las la discreția dvs să apreciați”, a mai spus Petru Jardan.

JardanJardan

UPDATE 16:30 // Deputatul Lilian Carp îl întreabă pe Stoianoglo dacă Petru Jardan nu cumva este doar „un țap ispășitor”. „Când s-a concesionat Aeroportul au fost implicate mai multe persoane, fără implicarea politicului nu s-ar fi făcut. Mai sunt pe această cauză penală și alte persoane implicate”, a întrebat Carp.

„Acțiunile altor persoane sunt examinate în cadrul dosarului. Avem și alte persoane”, a răspuns procurorul general.

Totodată, deputatul Chiril Moțpan a întrebat ce statut au în acest dosar fostul premier Iurie Leancă, Valeriu Lazăr sau Tudor Copaci.

„Unele persoane pe care le-ați numit au fost audiate și unele dintre ale au fost puse sub învinuire”, a spus Stoianoglo.

StoianogloStoianoglo

UPDATE 16:23 // Procurorul general a fost întrebat ce s-a întâmplat în cazul altor deputați din Partidul Șor, Ilan Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova, care la fel au rămas fără imunitate parlamentară,

„Bine ați venit în Parlament, demult v-am așteptat. N-o să se întâmple să avem un deja vu, când s-a mai ridicat imunitatea altor trei deputați, dar nu s-a întâmplat nimic?”, a întrebat Igor Grosu.

„Nu venim la comanda sau rugămintea cuiva. Pe acele cazuri nu am acumulat suficiente probe care să demonstreze vinovăția persoanelor respective”, a răspuns Stoianoglo.

UPDATE 16:21 // A început sesiunea de întrebări din partea deputaților. „Deja se știe că concesionarea a fost o înțelegere obscură admisă de Guvernul Leancă. Nu mai întreb ce statut au Leancă și Lazăr. În toată această perioadă, consiliul de administrare de la Aeroport a reacțioant cumva? Ei nu sunt complici alături de Jardan?”, a întrebat Alexandru Slusari.

„Nicio persoană consiliul de administrare de la Aeroport nu a întreprins nicio măsură pentru recuperarea pagubelor. Cred că aici e răspunderea personalizată. Noi investigăm și vom audia și alte persoane implicate, inclusiv din partea Agenției Proprietății Publice”, a răspuns procurorul general.

UPDATE 16:10 // Procurorul general Alexandr Stoianoglo prezintă de la tribuna centrală a Parlamentului acuzațiile care se aduc celor doi deputați.

„Avem probe concludente de implicare în frauda bancară și abuz de serviciu în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionării”, a declarat Stoianoglo.

______

Parlamentul examinează, la această oră, demersul procurorului general privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Partidului „Șor”, Petru Jardan și Denis Ulanov.

Procurorii spun că au acumulat probe vizând implicarea celor doi deputați din Partidul ”Șor” în spălare de bani și abuz de serviciu. Legislatorii resping acuzațiile și spun că sunt nevinovați.

Odată ce va primi acordul de ridicare a imunității parlamentare, procurorii vor proceda în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a celor doi deputați.

În motivarea Procuraturii Generale se arată că în privința unuia dintre deputați, procurorii au acumulat probe de implicare în frauda bancară, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul ”escrocheriei” și ”spălării de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

Celălalt deputat, potrivit materialelor urmăririi penale, ar fi comis ”abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionării.

Ședința Parlamentului poate fi urmărită în direct.

Noutăţile partenerilor

comentarii: