(video) Deputații au votat: Petru Jardan și Denis Ulanov au rămas fără imunitate parlamentară

20:50 Deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, a rămas fără imunitate parlamentară. 70 de deputați au votat pentru ridicarea imunității. Ședința s-a încheiat. 

18:38 „Acum rolul deputatului Denis Ulanov: 30 octombrie 2014, adminstratorul Insidown eliberează pe numele lui Ulanov procura, în baza căreia pe 4 noiembrie 2014, aceasta încheie un contract de deservire a contului curent a companiei Insidown la banca de economii. Anume pe aceste conturi urmau a fi stocate mijloacele financiare, sustrase necesare realizării părții oficial la tranzacția de vânzare-cumpărare a acțiunilor menționate.

Ulterior, în scopul divizării a originii banilor sustrași, membrii asociației criminale au simulat încheierea unei tranzacții de împrumut, datat cu 1 septembrie 2014, între Insidown și alte companii afiliate. Potrivit cărora, banii pentru plata acțiunilor ar fi provenit din împrumut acordat de ultimul. În realitate, însă, pentru vânzarea-cumpărarea pachetului de acțiuni și anume 38,2% de acțiuni la Victoriabank au fost folosiți banii din BEM. 

11 noiembrie 2014, AntonUro transferă circa 15 milioane de dolari SUA pe contul companiei Insidown. În acest mod, membrii companiei organizației criminale au creat instrumentarul necesar pentru a ascunde urmele sustragerii mijloacelor financiare provenite din BEM”, a declarat procurorul general.

Foto:

18:40 La tribuna parlamentară se invită procurorul general, Alexandr Stoianoglo. Acesta prezintă motivarea demersurilor.

„Cererea privind ridicarea imunității deputatului Denis Ulanov. În anul 2011, Veaceslav Platon prin propriile sale companii afiliate a cumpărat 38,2% din acțiunile Victoriabank și unele imobile, cum ar fi clădirea ASITO, Hotelul Național, Casa Modei de la Plahotniuc. În octombrie-noiembrie 2014, între cei doi a avut loc tranzacția invers, prin care toate bunurile lui Platon le-a preluat Plahotniuc, care prin intermediul companiei Insidown a preluat pachetul de 38,2% acțiuni Victoriabank”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit procurorului, toată afacerea a presupus două etape: una oficială în care pachetul de acțiuni Victoriabank a fost înstrăinat prin bursă de valori la un preț de 12,5 milioane de dolari SUA și alta neoficială, prin care a fost stinsă creditele companiei afiliate lui Platon în Victoriabank, în valaore de 23,8 milioane de euro. 

18:33 În continuare, parlamentarii continuă să examineze cazul deputatului Denis Ulanov.

18:31 Deputații au reluat ședința după o pauză. Zinaida Greceanîi roagă colegii să ocupe locurile în sală, să vadă dacă este cvorum.

18:07 Deputații au luat o pauză după procedura de vot.

17:55 „Nu mă ascund după aceasta imunitate, merg și fără ridicare la PG pentru a răspunde la toate întrebările, nu mă ascund, decizia vă aparține este previzibilă ținând cont de context, am vrut să cer scuze pentru aceste clipe părinților, familia mea și vreau să îmi cer scuze față de ei, adevărul o să triumfe”, a declarat Jardan, înainte de procedura de vot.

17:53 Vladimir Cebotari nu participă la vot, din cauza conflictului de interese.

17:35 „Știu că bunica primește acum și știu ce a simțit când a privit ședința. Când circ la fel s-a întâmplat cu mine și colega mea, Reghina Apostolova. Noi am fost reținute abuziv. Sper că fiecare o să ajungă acolo unde este locul și eu sper că fiecare din nou o sa fie în primul rând profesionist în funcții în care suntem, vă doresc și dumneavoastră domnule procuror și toți cei implicați în investigarea, chipurile, a lui Ulanov și Jardan”, a declarat Tauber, la tribuna Parlamentului. 

16:41 „Referitor la cele menționate - mă bucur pentru aceasta menționare că nicidecum nu înseamnă o vinovăție a persoanei. Puțin s-au încurcat dosarele. Despre ce asigurare discutăm, de unde a survenit necesitatea de asemenea un contract.. în 2008 aeroportul a încheiat un contract cu banca europeană de construcție și evaluare pentru acordarea unui credit, obligația acestui contract era prescrisă în acest contract cu BERD. Ulterior, administrația de stat avea 10 vile, recent AAC prin reglementări a inclus obligatorie aceasta asigurare ca condiție de certificare, respectiv, la 16 iulie 2013, a expirat certificatul de operator a Aeroportului. În calitate de administrator interimar, eram obligat să închei contractul și polița de asigurare, ceea ce și am făcut, am încheiat acest contract, am prezentat și am primit certificatul de aerodrom. Certificatul și polița era pe un an. În cadrul Consiliul de administrație s-a discutat indicatorii din 2013, la indicatorii economici au fost aprobate aceste cheltuieli si alte asigurări. Conform contractului, urma să fie două tranșe - 5 octombrie și 20 octombrie 2013.

Putea deputatul Petru Jardan să ascundă faptul efectuării acestei plăți și să întreprindă toate măsurile pentru a împiedica statul să întoarcă acești bani? Sigur că nu putea”, a declarat Jardan.

16:30 Procurorul general a declarat că sunt și alte persoane care sunt investigate la moment pe subiectul concesionării Aeroportului, însă mai multe detalii nu poate oferi.

16:18 „Solicit ridicarea imunității parlamentare a deputatului în Parlamentul RM Petru Jardan, încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, percheziției, arestării și trimiterii în judecată penală a deputatului”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit materialului procesului penal, Petru Jardan activând în funcția de director interimar, în cursul anului 2013, prin înțelegeri prealabile și de comun acord cu alte persoane fizice neidentificate la moment de către organul de urmărire penală au acționat intenționat în interesul grupului criminal, a comis abuz de serviciu. Ar fi prejudiciat cu 4,9 milioane lei statul.

16:09 Procurorul general, Alexandr Stoianoglo prezintă motivarea celor trei demersuri.

16:08 89 de deputaţi sunt prezenţi în sală.

Deputații se întrunesc astăzi în ședință pentru a examina cererile de la Procuratura Generală privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputaților Fracțiunii Partidului ȘOR, Petru Vasile Jardan și Denis Ulanov.

Acestea au fost adresate, la 19 martie curent, Președintelui Parlamentului și examinate în Comisia juridică, numiri şi imunităţi la 20 martie 2021, care a aprobat cele trei rapoarte pe marginea examinării cererilor Procurorului General.

UNIMEDIA transmite live



Pub