Principală  —  IMPORTANTE   —   Dodon, despre decizia CC: Curtea…

Dodon, despre decizia CC: Curtea Constituțională a R. Moldova a formalizat practic o lovitură de stat constituțională

„Curtea Constituțională a Republicii Moldova a formalizat, practic, o lovitură de stat constituțională, modificându-și propria decizie din 23 februarie, unde este indicat clar rolul decisiv al majorității parlamentare, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

DODON: Decizia de astăzi transformă R. Moldova din republică parlamentară în una prezidențială, când decizia finală o are șeful statului, nu Legislativul. Spre regret, decizia de astăzi va avea efecte negative asupra jurisprudenței constituționale, dar și asupra cetățenilor.

Igor Dodon a mai scris că, marți, 23 martie va fi convocat executivul PSRM, pentru a stabili următorii pași.

Poziția noastă rămâne neschimbată: cei care vor dizolva Parlamentul și vor declanșa alegeri anticipate, trebuie să-și asume responsabilitatea pentru pierderile omenești din cauza epidemiei, care sunt inevitabile.

Decretul președintei R. Moldova Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier a fost declarat constituțional. Decizia a fost luată astăzi, 22 martie, de Curtea Constituțională (CC), care a examinat sesizarea depusă de mai mulți deputați socialiști.

Președinta R. Moldova Maia Sandu a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat prim-ministru pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.

Marți, 16 martie, la Președinție, deputați din fracțiunile parlamentare din Legislativul de la Chișinău au discutat cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, despre situația politică din țară.

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) Corneliu Furculița a dat citire la începutul ședinței Parlamentului din 18 martie, unui document privind crearea unei noi majorități parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier al R. Moldova. Furculiță însă nu a precizat cine sunt și câți deputați fac parte din noua majoritatea parlamentară.

Ulterior a fost făcut publică lista dar și numele candidatului propus de majoritatea parlamentară.

Vladimir Golovatiuc, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă este candidatul noii majorități parlamentare la funcția de premier al R. Moldova.