Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Deputatul „Șor” Denis…

ULTIMA ORĂ Deputatul „Șor” Denis Ulanov a rămas fără imunitate parlamentară. Acesta ar fi prejudiciat statul „în proporții deosebit de mari”

Foto: Deschide.md

Deputatul partidului politic „Șor” Denis Ulanov a rămas fără imunitate parlamentară. Parlamentarii au votat luni, 22 martie, pentru aprobarea cererii procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității pentru anchetarea și arestarea lui Ulanov, acesta fiind bănuit de „escrocherie” și „spălării de bani”.

Potrivit procurorului general, „Denis Ulanov a acordat mijloace și instrumente necesare, precum și a înlăturat obstacolele în vederea sustragerii a 12,5 mln de dolari SUA și 23,8 mln de euro, prejudiciind statul R. Moldova în proporții deosebit de mari”.

„Solicit încuviințarea imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată penală a deputatului din Parlamentul R. Moldova Denis Ulanov pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzută în art. 30, 33, 42 (5), 190 (5) din Codul Penal – escrocherie. Adică, complicitatea la deposedarea de mijloace și instrumente, precum și prin înlăturarea de obstacole în dobândirea ilicită a bunurilor a altor persoane prin inducerea în eroare a mai multor persoane, privind prezentarea unor fapte mincinoase în privința naturii calității substanțiale ale obiectului actului juridic (…).

În anul 2011, cetățeanul Veaceslav Platon prin propriile sale companii afiliate a cumpărat 82% din acțiunile Victoriabank și unele imobile, cum ar fi: Asito, Hotelul Național, Casa Modei de la cetățeanul Vladimir Plahotniuc (…) Acționând în interesul asociației criminale, cetățeanul Denis Ulanov a acordat mijloace și instrumente necesare, precum și a înlăturat obstacolele în vederea sustragerii a 12,5 mln de dolari SUA și 23,8 mln de euro, prejudiciind statul R. Moldova în proporții deosebit de mari.”, a spus procurorul general de la tribuna Parlamentului.

Deputatul Denis Ulanov se declară nevinovat.

Denis Ulanov are 44 de ani și a fost unul dintre avocații lui Ilan Șor în dosarul în care controversatul om de afaceri a fost condamnat în prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escocherie în dosarul fraudei bancare. El a ajuns deputat pe listele Partidului „Șor” în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019. Conform informațiilor de pe site-ul Parlamentului, Ulanov este membru al Consiliului Politic Național al Partidului „Șor” din anul 2016.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a cerut vineri, 19 martie, în plenul Parlamentului, ridicarea imunității pentru anchetarea și arestarea deputaților Partidului „Șor” Petru Jardan și Denis Ulanov.

Denis Ulanov și Petru Jardan, deputații Partidului „Șor” care ar putea rămâne fără imunitate parlamentară în urma solicitării venite din partea procurorului general, au ajuns în Parlament în urma alegerilor din februarie 2019. Anterior, Denis Ulanov l-a apărat pe deputatul fugar Ilan Șor în dosarul în care acesta este judecat pentru implicarea în frauda bancară, iar Petru Jardan a administrat una dintre cele mai importante companii afiliate lui Șor, „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău.