20:29:48 28.03.2024
Stiri

Lupta pentru supraviețuire în pandemia Covid. Țările bogate BLOCHEAZĂ producția de vaccinuri în statele sărace!

Actualitate 22.03.2021 08:00 Vizualizări1510 Autor: Ziarul National
Lupta pentru supraviețuire în pandemia Covid. Țările bogate BLOCHEAZĂ producția de vaccinuri în statele sărace!


Lupta pentru supraviețuire în pandemia Covid. Un material exploziv prezentat de BBC Newsnight dezvăluie planurile țărilor bogate de a bloca producția de vaccinuri în statele sărace! Sunt documente incendiare care vorbesc despre presiuni, intimidări și amenințări la care au recurs marile puteri.

Chiar dacă mai multe țări sărace au solicitat ajutorul OMS, națiunile puternice de pe glob au respins toate încercările repetate de a permite altora să dezvolte vaccinul anti-Covid.

Informațiile sunt extrase dintr-un text de negociere a unei rezoluții OMS. Printre țările și entitățile care se opun ca alții să dezvolte vaccinul împotriva noului coronavirus se numără SUA, Marea Britanie și chiar Uniunea Europeană.

„Acolo unde am putea avea un limbaj care ar înlesni demersul țărilor să producă mai multe vaccinuri și mai multe medicamente pe teritoriul lor, ar include inițiative care să finanțeze și să faciliteze acest lucru, Marea Britanie este de partea opusă, încercând să elimine din text acele tipuri de propuneri”. Afirmația îi aparține lui Diarmaid McDonald, de la Just Treatment (Tratament corect), ONG care militează pentru acces echitabil la medicamente.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic spune că „o pandemie globală necesită o soluție globală. Marea Britanie conduce eforturile pentru a asigura accesul echitabil în întreaga lume la vaccinurile și tratamentele împotriva Covid-19”. El mai afirmă că Regatul Unit este unul dintre cei mai mari donatori din lume și vrea ca peste un miliard de doze de vaccinuri să ajungă la țările aflate în curs de dezvoltare.

Dar astea sunt doar vorbe. Faptele indică altceva. Capacitatea țărilor sărace de a furniza vaccinuri și medicamente este blocată de națiunile puternice.

Tot mai mulți experți insistă că accesul echitabil la aceste vaccinuri antiCovid este esențial pentru a preveni infectările și decesele. Numai astfel omenirea poate realiza imunizarea populației globale. Însă cum să ajungi acolo cu atâtea piedici? La ora actuală, capacitatea globală de producere a vaccinurilor este la aproximativ o treime din necesar! O spune Ellen t’Hoen, expert în politica medicamentelor și în dreptul proprietății intelectuale.

„Acestea sunt vaccinuri produse în țările bogate și, în general, sunt păstrate de acele țări bogate. Țările în curs de dezvoltare spun că trebuie să aibă și ele o parte din acestea, nu numai din vaccinuri, ci și dreptul de a produce aceste vaccinuri”, spune Ellen t’Hoen.

Producerea unui vaccin depinde de o serie de factori. Astfel, nu este suficient doar să ai dreptul de a fabrica substanța din care este compus vaccinul (substanța protejată de brevete). Sunt necesare cunoștințe temeinice despre cum trebuie produs vaccinul, deoarece tehnologia poate fi una extrem de complexă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md