‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProducător: Avem probleme la comercializarea cepei, nici cu 3 lei nu o cumpără nimeni

Producător: Avem probleme la comercializarea cepei, nici cu 3 lei nu o cumpără nimeni

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Chiar dacă se confruntă cu o serie de probleme, una dintre care este comercializarea, producătorii agricoli nu disperă și sunt gata să investească în dezvoltarea afacerilor.

Un exemplu în acest sens este și Anatolie Grosu, administratorul El-Agro-Grup SRL din satul Caplani, raionul Ștefan Vodă. Se ocupă cu agricultura de prin anul 1995 și știe bine ce înseamnă să muncești pentru obținerea recoltelor bogate.

La moment, arendează circa 900 de hectare pe care cultivă o gamă largă de culturi cum ar fi: porumb, floarea soarelui, grâu.

„Pe lângă grăunțoase avem și 25 de hectare de viță de vie, soiul Moldova, 34 de hectare de piersic, 17 ha de prun. Din legume creștem, pe circa 35 de ha, ceapă și morcov. Desigur că pentru gama de produse pe care o avem dispunem și de un frigider, iar recent am construit și o hală pentru sortare și ambalare”, ne-a povestit Anatolie Grosu.

A obținut și subvenții din partea statului, dar mai avea nevoie de resurse financiare pentru procurarea și instalarea unei linii de sortare, calibrare și ambalare a legumelor. 

„După ce m-am consultat cu mai mulți cunoscuți care activează în acest domeniu, am început să caut resurse financiare pentru a cumpăra linia. Desigur că nu dispuneam de bani, pentru că după cum se știe câțiva ani la rând a fost secetă, respectiv nu am avut recolte ca să putem aduna bani pentru a reinvesti. Așa am aflat despre Proiectul Livada Moldovei care oferă credite pentru dezvoltarea afacerilor. După ce am pregătit dosarul cu acte l-am depus și ne-am bucurat foarte mult când am aflat că am fost acceptați. În general, nu a fost complicat să pregătim actele pentru Proiect, am întâmpinat anumite dificultăți în lucru cu banca comercială, care are cerințe mai diferite și complexe, inclusiv față de documentele contabile”, a povestit producătorul.

Din sursele obținute au procurat și instalat linia, care deja este funcțională și au reușit să sorteze și să ambaleze ceapă, morcov.

„De investit am investit și ne străduim să producem calitativ, dar, la moment, avem probleme mari cu comercializarea producție. În anul curent, este destul de complicat cu vânzarea”, a mai spus eroul nostru. 

Ceapa și morcovul sortate și ambalate le vinde unui cumpărător angro, care ulterior le comercializează la  piețele din țară. 

„Cu părere de rău, prețul este unul foarte mic, ceapa o vindem cu 3 lei/kg, dar și cu așa preț nu prea avem cui, probabil vânzările s-au stopat inclusiv din cauza pandemiei care a închis grădinițe și școli. Fructele le vindem la fel angro, mai apoi sunt exportate în Federația Rusă, Belarus, Ucraina”.

‹ adv ›

Anatolie Grosu are peste 120 de angajați permanenți, cărora le oferă posibilitatea de a câștiga un salariu acasă.

„Următorul pas și plan pe care doresc să-l realizez este asigurarea cu irigare atât a livezilor, cât și a legumelor. Dar și pentru acest proiect voi fi nevoit să împrumut bani. La moment, am un credit pe care sper să-l achit până în luna iunie. Apoi voi vedea de unde să accesez altul pentru irigare. Există o problemă cu stația de pompare care este veche și nefuncțională, dar ne dorim să investim și să o dezvoltăm, ca să putem asigura cu apă mai mulți producători din regiune”.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›