Peste 800 de copii au fugit de acasă în 2020. Care sunt motivele ce-i determină să recurgă la acest gest

Pe parcursul anului trecut, 835 de copii, față de 870 în 2019, au abandonat domiciliul sau altă formă alternativă de plasament, dintre care 629 de copii au plecat din propria familie, iar 206 au plecat din instituțiile unde au fost plasați.

Foto:

Potrivit oamenilor legii, cei mai expuşi la părăsirea domiciliului sunt fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este  între 13 şi 16 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul rural.

Totodată, 379 de copii au plecat de la domiciliu sau din serviciul de plasament pentru prima dată,  466 au plecat repetat, iar  77 de copii au plecat în grup.

Ca urmare a  acțiunilor întreprinse de polițiști, 562 de copii au fost găsiți  în decurs de 24 ore, 105 copii timp de  48 de ore, 102 copii au fost depistaţi după 48 ore, iar  3 copii au fost găsiți decedați. Totodată, din numărul total de copii care au abandonat domiciliul în perioada de 12 luni ale anului 2020, 6 nu au fost depistați.

De asemenea, au fost referite 678 de cazuri, fiind întocmite și remise fișe de sesizare în adresa organelor abilitate în protecția copilului.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă rămân a fi lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, intenţia de a câştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, fuga de abuzuri fizice şi emoţionale, tulburări de comportament datorate neglijării în familie sau intenţia de a se întreţine autonom şi de a câştiga bani prin munca sezonieră, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Datele au fost făcute publice de poliție, astăzi, de Ziua Internaţională a Copiilor Străzii, care a fost stabilită în 1998, prin rezoluţia Forumului Internaţional „Prietenii Copiilor Străzii”, desfăşurat la Varşovia.


Pub