Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Lideri mondiali vaccinați împotriva COVID-19

Lideri mondiali vaccinați împotriva COVID-19

În majoritatea țărilor a început procesul de vaccinare împotriva infecției cu coronavirus. Prezentăm lista cu liderii mondiali care au fost vaccinați împotriva COVID-19.

Președinta Estoniei
Vaccin: AstraZeneca

Pe 5 martie, liderei estoniene, Kersti Kaljulaid, i-a fost administrată prima doză de vaccin AstraZeneca împotriva coronavirusului. Ea a spus că toate vaccinurile aprobate de UE sunt de înaltă calitate și de încredere, indiferent de locul în care sunt produse. Kaljulaid s-a adresat, de asemenea, locuitorilor țării sale, inclusiv în limba rusă, cerând tuturor să participe la vaccinare.

Președintele Letoniei
Vaccin: AstraZeneca

Egils Levits a primit prima doză de vaccin AstraZeneca pe 11 februarie, la Spitalul Universitar Clinic „Stradynya”. Potrivit consilierului prezidențial, liderului leton i se poate administra o a doua doză de medicament la mijlocul lunii aprilie.

Președintele Lituaniei își așteaptă rândul

Gitanas Nauseda nu a fost încă vaccinat împotriva coronavirusului, dar și-a exprimat deja disponibilitatea de a fi vaccinat, în conformitate cu procedura stabilită. Lituania nu prevede o procedură separată de vaccinare pentru actualii sau foștii lideri ai țării.

Președintele Israelului
Vaccin: Pfizer / BioNTech

La începutul lunii ianuarie, președintelui israelian Reuven Rivlin i s-a administrat a doua doză de vaccin Pfizer/BioNTech. El a fost vaccinat la Ierusalim, la un interval de trei săptămâni după ce i s-a administrat prima doză.

Președintele Ucrainei
Vaccin: Oxford / AstraZeneca (Covishield)

Pentru a fi vaccinat împotriva coronavirusului, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a plecat pe 2 martie la Donbas. Potrivit lui, i s-a administrat vaccinul „pe prima linie, împreună cu soldații, așa cum se cuvine unui comandant-șef”.

Președintele Republicii Cehe
Vaccin: Pfizer / BioNTech

Președintelui ceh Milos Zeman i s-a administrat a doua doză de vaccin anti-COVID-19, pe 12 februarie, la Spitalul Militar Central din Praga, prima doză fiindu-i administrată pe 20 ianuarie.

Președintele Slovaciei
Vaccin: Pfizer/BioNTech

Zuzana Caputova a beneficiat deja de a doua doză de vaccin anti-Covid-19. Prima doză de vaccin Pfizer i-a fost administrată pe 27 decembrie 2020.

Președintele Greciei
Vaccin: Pfizer / BioNTech

Președinta Greciei, Ekaterini Sakellaropoulou, a fost vaccinată împotriva coronavirusului la sfârșitul lunii decembrie. După vaccinare, medicii și jurnaliștii prezenți au aplaudat-o pe șefa statului grec.

Familia regală, Marea Britanie
Vaccin: nespecificat

Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani, și soțul ei, Prințul Philip, în vârstă de 99 de ani, au fost vaccinați împotriva coronavirusului la începutul lunii ianuarie 2021. Nu este specificat ce fel de vaccin i s-a administrat familiei regale.

Norvegia
Vaccin: Pfizer / BioNTech

Regele Harald al V-lea al Norvegiei și Regina Sonja au beneficiat, pe 13 ianuarie, de prima doză de vaccin împotriva coronavirusului. Regele și regina au câte 83 de ani și fac parte din grupul de risc.

Președintele Statelor Unite
Vaccin: Pfizer / BioNTech

Joe Biden a fost vaccinat împotriva coronavirusului pe 21 decembrie 2020. Biden a fost vaccinat la Spitalul Christiana Care din Newark, Delaware. Procedura de vaccinare a fost transmisă în direct. Președintelui american i s-a administrat a doua doză de ser la începutul lunii ianuarie.

Președintele Nigeriei
Vaccin: AstraZeneca

Președintele Nigeriei Muhammadu Buhari a fost vaccinat împotriva COVID-19 cu un vaccin al companiei AstraZeneca. Vaccinarea în masă a populației din Nigeria a început pe 5 martie, cu angajații din sistemul de sănătate. În acest scop, este utilizat vaccinul AstraZeneca, iar primul lot în cantitate de 3,92 milioane de doze a ajuns în Nigeria pe 2 martie.

Președintele Indiei
Vaccin: nespecificat

Ram Nath Kovind s-a vaccinat cu prima doză de vaccin împotriva coronavirusului pe 3 martie, fără a se specifica cine ar fi producătorul vaccinului. India a aprobat utilizarea a două vaccinuri — versiunea indiană a vaccinului Oxford Covishield, precum și Covaxin, dezvoltat de compania indiană Bharat Biotehnologie.

Președintele Venezuelei
Vaccin: Sputnik V

Nicolas Maduro a fost vaccinat, pe 6 martie, împotriva coronavirusului cu vaccinul rusesc Sputnik V. În februarie el a numit preparatul rus cel mai sigur din lume.
El a mulțumit în limba rusă după ce i s-a administrat prima doză de vaccin. În Venezuela vaccinarea cu vaccinul rusesc a început pe 18 februarie.
Liderii din Guineea și Argentina au fost, de asemenea, vaccinați cu preparatul rusesc.

Dar Putin?

Președintele rus Vladimir Putin nu a fost încă vaccinat împotriva coronavirusului. El nu a exclus că o va face după consultarea medicilor. Putin a recunoscut că acest lucru s-ar putea întâmpla la sfârșitul verii sau la începutul toamnei, când are programate multe călătorii. În același timp, liderul rus a spus că nu se va „maimuțări” și nu se va vaccina în fața camerelor de luat vederi.

Sursa: Novaya gazeta-Baltya