Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul se va întruni luni…

Parlamentul se va întruni luni în ședință. Printre subiecte se regăsește și ridicarea imunității a celor doi deputați de la Partidul „Șor”

Petru Jardan și Denis Ulanov

Dinu Plîngău, deputatul Platformei DA a anunțat că luni, 22 martie, Parlamentul se va întruni în ședință. Deputații vor decide dacă Petru Jardan și Denis Ulanov vor fi lipsiți de imunitate.

„Mâine, la ora 15.00 va avea loc ședința plenară a Parlamentului. Printre subiecte va fi și ridicarea imunității celor doi deputați. Tot mâine, Curtea Constituțională urmează să decidă dacă decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de premier este constituțional. Imunitatea va fi ridicată. Premier sau nepremier, asta-i altă întrebare, la care vom primi răspuns mâine”, a scris Plîngău pe pagina sa de Facebook.

La 20 martie, Comisia juridică, numiri și imunități a parlamentului R. Moldova s-a întrunit în ședință pentru a examina cererile înaintate de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității parlamentare a doi deputați din Partidul Șor – Petru Jardan și Denis Ulanov, cercetați în dosarul „fraudei bancare” pentru escrocherie și spălare de bani.

Ulterior, Sergiu Litvinenco a anunțat într-o postare pe Facebook decizia Comisiei, care, prin vot secret (7 voturi), propune Parlamentului ridicarea imunității și încuviințarea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată a deputatului Denis Ulanov pe faptul săvârșirii infracțiunii de la art. 30, 42 alin.(5), 243 alin.(3) lit.a) și b) din Codul penal.

Denis Ulanov și Petru Jardan sunt deputați din partea Partidului „Șor”. Anterior, unul dintre ei l-a apărat pe deputatul fugar Ilan Șor în dosarul în care acesta este judecat pentru implicarea în frauda bancară, iar altul a administrat una dintre cele mai importante companii afiliate lui Șor, „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău.

Tot luni, se va întruni și Curtea Constituțională pentru a examina sesizarea pe marginea decretului Președintelui Republicii Moldova din 16 martie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de Prim-ministru a liderului PAS Igor Grosu. Ședința Curții va începe la ora 10.00.  Sesizarea a fost depusă de deputații socialiști, după ce Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu să formeze un nou Guvern.

LA 18 martie, majoritatea PSRM-Șor l-a propus pentru funcția de prim-ministru pe ambasadorul R. Moldova la Moscova, Vladimir Golovatiuc, fost deputat socialist.