Pe banii noștri: Șah la președintele… PSRM

Marele șahist al țării, Igor Dodon, a pierdut lamentabil o partidă de șah. Pentru a-și lua revanșa, acesta a decis să oficializeze relația cu Ilan Șor și să propună la funcția de premier pe Ambasadorul Moldovei la Moscova. Am zice că cineva nu poate pierde, pentru că pentru prima dată, după ce a pierdut alegerile prezidențiale, în Parlament au fost votate pe bandă rulantă o serie de proiecte de legi dubioase.

Luni 15 martie

Începutul săptămânii este de obicei mai lejer și singurele evenimente politice au fost mai multe întâlniri între diferiți oficiali. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit cu premierul interimar Aureliu Ciocoi, iar Maia Sandu a avut o întâlnire cu Procurorul General Alexandru Stoianoglo.

Am menționat aceste două întâlniri doar cu scopul de a arăta că totuși politicienii au făcut câte ceva în această zi și era păcat să începem un newsletter cu textul „Luni. Nu s-a întâmplat nică”.

Marți 16 martie

Președinta Maia Sandu a anunțat pentru această zi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru a găsi un candidat la funcția de prim-ministru. Rând pe rând, fracțiunile parlamentare s-au prezentat la Președinție, în ședințe de câte o oră fiecare. Unii au spus cum văd rezolvarea problemei, ceilalți au replicat cum văd ei soluționarea problemei. Astfel s-au perindat pe la președinție Partidul Șor, PPDA, PAS și Pro Moldova. Ultimii la discuții au fost reprezentanții fracțiunii PSRM. După multă vreme, are loc prima întâlnire, față în față, între Maia Sandu și Igor Dodon. Dar nu, nu are loc nici o dezbatere electorală între ei.

În timp ce Dodon discuta cu Maia Sandu, candidata majorității, Mariana Durleșteanu, anunță pe Facebook că nu mai vrea să fie prim-ministră. La ieșirea la declarații, Igor Dodon aproape că s-a făcut că nu știe, că nu vrea să știe sau că nu vrea să știe că știe despre faptul că Durleșteanu a renunțat.

Miercuri 17 martie

Nemulțumiți de felul în care s-a defășurat meciul lor de șah, PSRM merge la Curtea Constituțională să conteste decretul Maiei Sandu de desemnarea lui Igor Grosu în calitate de premier. Demersul acestora vine în contextul în care Igor Dodon spune că Maia Sandu s-a grăbit să semneze decretul, asta deoarece majoritatea parlamentară, care nu era oficializată, ar fi urmat să se oficializeze din nou și să găsească un alt candidat. Alături de socialiști, la Curtea Constituțională a R. Moldova vor merge și reprezentanții echipei naționale de fotbal care vor contesta niște rezultate din preliminariile Campionatului European.

Joi 18 martie

PSRM și Șor își re-oficializează relația. În fața unui parlament plin, cele două formațiuni și-au oficializat relația printr-o declarație citită de la tribună de șeful socialiștilor din Parlament, Corneliu Furculiță. Ca prim rezultat al coaliției, este propus la funcția de prim-ministru ambasadorul și fostul deputat socialist, Vladimir Golovatiuc. Primul lucru contestat de toți adversarii acestui demers a fost că Golovatiuc nu știe limba română. Totuși, există un lucru bun aici – pentru prima dată în istorie limba română nu va fi în pericol de a fi schimonosită de o figură oficială a Republicii Moldova.

Vineri 19 martie

Comisia Națională pentru Sănătate publică a introdus noi restricții în țară în această săptămână. Restricțiile ar putea fi catalogate drept dure, dar sunt orice numai nu lockdown. Dacă sunt lockdown, Maia Sandu învinge, așa că nu este lockdown, potrivit prim-ministrului interimar.

Procurorul General a trecut pe la Parlament cu două demersuri pentru a ridica imunitatea la doi deputați din fracțiunea Partidului Șor. Este vorba de Denis Ulanov și Petru Jardan. Este deja cea de a 7-a ridicare de imunitate a unui deputat din Partidul Șor, iar în cazul lui Petru Jardan - deja a doua oară personal. Este totuși o performanță unică pentru o fracțiune parlamentară, care în premieră ar urma să ajungă la guvernare dacă s-ar întâmpla cumva ca Vladimir Golovatiuc să fie votat la funcția de premier. Iar cel mai probabil, dacă unele demersuri ale procurorului general vor fi cu succes, majoritatea ar putea pierde deputați care vor fi transpuși după gratii. Dar, pentru că Parlamentul legislaturii actuale are slabe șanse să fie dizolvat, am zice că „are balta pește” și se mai găsesc niște deputați să suplinească rândurile majorității parlamentare.

Între timp în Moldova

Cazurile de deces în țară se întețesc. Pentru prima dată, numărul cazurilor de deces a ajuns la 39 de persoane pe zi. În același timp, sunt înregistrate în jur de 1800-1900 de cazuri noi de COVID, dar acestea sunt, deocamdată, limitate de numărul redus de teste făcute. Dar, partea bună e că săptămâna următoare avem deznodământul crizei politice – avem sau nu anticipate. Cea pandemică - mai așteaptă. Vaccinarea merge în funcție de stoc, iar odată cu finalizarea vaccinării medicilor, am putea intra într-o fază prin care au trecut multe țări - săritul peste rând. Aici, capacitatea noastră este totuși vestită.

Vestea bună este că astăzi, când citiți acest newsletter, aproape 25 de mii de vaccinuri Pfizer-BioNTech au ajuns în țară prin platforma COVAX, iar până la sfârșitul lunii vom avea încă 40 de mii de doze de vaccin AstraZeneca - donație din partea României.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.