Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Economic

21 Mar. 2021 / 18:02

În livezi au început lucrările de curăţare a pomilor

Forfotă mare pe dealurile din toată ţară. Agricultorii au început deja curăţarea pomilor fructiferi de prin livezi. Fermierii susţin că acest proces este unul dintre cele mai importante pentru că influenţează atât cantitatea producţiei, cât şi dezvoltarea livezilor, relatează Mesager.

Agricultorii spun că, pentru a avea o roadă bogată la toamnă, trebuie să muncească din greu mai ales primăvara. De exemplu, numai în satul Inundeni din raionul Soroca sunt plantate peste 11 hectare de măr, prun şi cais, iar curăţarea pomilor este o prioritate în această perioadă. Aşa cum în sat nu sunt specialişti calificaţi în tehnologia de curăţare a pomilor fructiferi, în fiecare sezon agenţii economici apelează la experţii din domeniu, care instruiesc echipa de muncitori.

„Am fost instruiţi de agronomi, ne-au ţinut cursuri, ca să curăţăm pomii. Iată aici să nu fie nimic, să nu aibă ca ceapa, ca să aibă soare. Fără soare nimic nu se face.”;

„De vreo patru ani curăţim la livadă. Am fost instruiţi şi curăţim să avem roadă bogată.”

„Ne străduim ca fiecare specie de pomi s-o curăţim la timpul ei. Nu sunt curăţaţi toţi odată.”

De obicei, curăţarea pomilor fructiferi se face în lunile ianuarie-martie. O bună parte din fructe sunt exportate pe piaţa europeană şi cea din Federaţia Rusă, iar agricultorii trebuie să fie atenţi la fiecare detaliu, aşa încât producţia să corespundă standardelor de calitate.

„Tehnologia de curăţare a livezilor depinde de soi şi de specie. Sămânţoasele, merele, prăsadele, acestea sunt sămânţoase şi au o tehnologie specială pentru formarea coraonei, începând de la al doilea al treilea an până la darea în roadă”, spune Gheorghe Găină, consultant în cadrul Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

„În acest moment ne aflăm pe ultima sută de metri, lucrările de iarnă la plantaţiile multianuale practic le încheiem. E destul de important pentru că potenţial copacul are, dar dacă înlăturăm tot ce este în plus, fructul va fi mai bun şi frumos şi avem posibilitate să-l comercializăm mult mai convenabil”, explică agricultorul Victor Solovei.

În raionul Soroca sunt plantate aproximativ şapte mii de hectare de livezi. În Republica Moldova, plantaţiile cu pomi fructiferi ocupă o suprafaţă de peste 135 mii de hectare.

Comentarii