fbpx

Rusia nu este încrezătoare că Sputnik V va fi autorizat în UE prea curând, dar spune că e gata să livreze 100 de milioane de doze

Rusia nu este foarte încrezătoare că vaccinul Sputnik împotriva coronavirusului va fi aprobat în Uniunea Europeană prea curând, a anunțat fondul suveran rus, sâmbătă, în contextul în care serul dezvoltat în Rusia a intrat în procedura de evaluare a Agenției Europene a Medicamentului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

EMA a iniţiat la începutul lunii martie evaluarea vaccinului rusesc Sputnik V în vederea unei posibile autorizări, scrie digi24.ro.

„Dacă este aprobat – probabil după luna iunie – am putea livra circa 100 de milioane de doze pentru 50 de milioane de persoane din UE în termen de trei, patru luni”, a declarat directorul general al RDIF, Kirill Dmitriev, pentru ziarul Berliner Zeitung.

Rusia se aşteaptă ca după Ungaria şi alte state din Uniunea Europeană să aprobe utilizarea Sputnik V – indiferent de decizia luată de EMA. Kirill Dmitriev a afirmat că Rusia ar putea livra vaccinuri unor astfel de ţări în aprilie, conform Agerpres.

„Aşteptăm acum o delegaţie EMA la mijlocul lunii aprilie şi sperăm că decizia asupra Sputnik V va fi una pur ştiinţifică, nu una politică”, a mai spus el. Criticii acuză Rusia că foloseşte vaccinul pentru propagandă şi influenţă geopolitică, notează dpa.

Dmitriev, care conduce fondul responsabil pentru distribuţia internaţională a Sputnik V, a confirmat planurile de producere a vaccinului anti-COVID19 în Germania şi în alte ţări UE.

Vaccinul Sputnik V dezvoltat de Centrul Naţional de Epidemiologie şi Microbiologie Gamaleia din Rusia are o rată de eficacitate de 91% împotriva virusului, potrivit experţilor. Oamenii de ştiinţă spun că acest nivel de protecţie ar dura doi ani.

Germania, dispusă să achiziționeze vaccinul rusesc

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este pregătită să comande vaccinul rusesc anti-COVID-19 Sputnik V pentru Germania dacă vaccinul va fi autorizat în UE.

„În ceea ce priveşte vaccinul rusesc, consider că orice vaccin autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente ar trebui utilizat în UE”, a declarat Angela Merkel.

Anunţul a fost făcut în condiţiile în care Angela Merkel este criticată aspru pentru încetinirea campaniei de vaccinare în Germania.

„În acest caz, aş prefera o comandă din partea UE, dar dacă acest lucru nu intervine, atunci Germania ar trebui să acţioneze pentru ea însăşi şi asta vom face”, a adăugat Merkel.

Totodată, cancelarul german a declarat că este gata să fie vaccinată cu AstraZeneca, în pofida faptului că vaccinarea a fost suspendată pentru câteva zile din cauza tulburărilor rare şi grave de coagulare la unele persoane vaccinate, fără o legătură dovedită cu serul administrat.

Trei țări din Uniunea Europeană au comandat sau folosesc deja Sputnik V, deși el nu este autorizat în UE
Ungaria, Cehia și Slovacia se numără printre țările care au comandat, primit sau care deja au început imunizarea cu Sputnik V, în ciuda faptului că acest ser nu a fost încă autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, care a început procedura de evaluare abia la începutul acestei luni.

Și Austria s-a arătat interesată să comande acest vaccin și chiar să îl producă pe teritoriul țării, însă a pus condiția aprobării în prealabil de către EMA.

„Dacă fabricanţii de vaccinuri rusesc şi chinez primesc undă verde în Europa şi acestea pot fi produse aici, Austria va încerca cu siguranţă să pună la dispoziţie capacităţile sale de producţie în companiile naţionale corespunzătoare pentru aceste vaccinuri”, spunea, la începutul lunii februarie, Sebastian Kurz într-un interviu.

„Exact ca pentru producătorii din alte ţări. Este vorba de a obţine un vaccin sigur cât mai repede posibil, indiferent de cine este fabricat”, a continuat cancelarul austriac.

Pe lângă Austria, și Cipru a anunțat că va comanda vaccinul Sputnik, dacă acesta va fi aprobat de autoritatea europeană. Anunțul a fost făcut, marți, de un purtătorul de cuvânt al guvernului de la Nicosia, Kyriakos Koushos, care a fost citat de agenția semi-oficială de presă cipriotă spunând că țara ar fi pregătită să comande 50.000 de doze.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button